Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τω ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Πόσο όμως πρέπει να ανησυχούν οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι πολιτικοί όλου του κόσμου γι’ αυτή την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής;

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων είναι ίσως η πιο προβλέψιμη στην οικονομική ιστορία. Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί εάν η Fed αναλάβει δράση τον επόμενο μήνα. Το δολάριο αναμένεται να ανατιμηθεί όταν τα επιτόκια των ΗΠΑ αρχίσουν να αυξάνονται, καθώς η Ευρώπη και η Ιαπωνία αναμένεται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο φόβο σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες που έχουν δανειστεί σε δολάρια, αλλά και στο ΔΝΤ.

Υπάρχουν όμως τρεις παράγοντες που πρέπει να καθησυχάσουν τις χώρες και τις αγορές. Καταρχήν, η διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ με αυτή του υπόλοιπου κόσμου εκτιμάται ότι έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η νομισματική πολιτική δεν είναι το μόνο εργαλείο καθορισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σημασία έχουν ακόμη τα εμπορικά πλεονάσματα, τα χρηματιστήρια και η αγορά ακινήτων. Τέλος, η πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν κινείται πάντα ανάλογα με το πόσο χαλαρή ή αυστηρή είναι η νομισματική πολιτική. Δεν είναι σίγουρο ότι το δολάριο θα ενισχυθεί αυτομάτως έπειτα από μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Η ενίσχυση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος, οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, τα προβλήματα για όσους έχουν δανειστεί σε δολάρια και οι χαοτικές υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων στην Ασία και τη Λατινική Αμερική μπορεί να είναι κάτι που δεν θα επαναληφθεί το επόμενο έτος όπως έγινε το 2015.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και πρόεδρος της Gavekal Dragonomics. Είναι ο συγγραφέας του «Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy».