Φέτος έχουν γίνει πολλές συζητήσεις παγκοσμίως μεταξύ των επενδυτών αναφορικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα κάνει την πρώτη κίνηση για να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια. Οι αγορές έχουν ανέβει και έχουν πέσει πολλές φορές επειδή έχουν επηρεαστεί από τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς διάφορα στελέχη της Fed.

Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς θα συμβεί με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε λάθος σημείο. Στα μέσα Αυγούστου η Κίνα προχώρησε σε υποβάθμιση του γουάν κατά 2% και στη συνέχεια παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να αποτρέψει περαιτέρω πτώση. Οι κινεζικές Αρχές πουλάνε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και αγοράζουν γουάν. Αυτό είναι αντίθετο με ό,τι έκανε η Κίνα όταν το γουάν ήταν ισχυρό. Τώρα εκτιμάται ότι η Κίνα πουλάει κάθε μήνα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων.

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα. Επίσης κανείς δεν γνωρίζει για πόσο μεγάλο διάστημα οι κινεζικές Αρχές θα παρεμβαίνουν στις αγορές. Από αυτή τη σκοπιά φαίνεται απολύτως λογικό η Fed να περιμένει κι άλλο ώσπου να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Επίσης η Κίνα διατηρεί μεγάλα αποθεματικά όχι μόνο σε δολάρια αλλά και σε ευρώ. Γεγονός που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό της τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν και άλλο τη ρευστότητα που χορηγούν στις αγορές μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Μπάρι Αϊχενγκριν είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ