Δεκάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης στην Τσεχία την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη διαμονή τους στην χώρα, σύμφωνα με εθελοντές στο κέντρο.

Η Τσεχία έχει αποφύγει τις μεγάλες προσφυγικές ροές στα εδάφη της καθώς οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν την φτώχεια και τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και επιχειρούν μέσω των Βαλκανίων να φτάσουν στην Γερμανία προτιμούν την ευκολότερη πορεία μέσω της γειτονικής Αυστρίας.

Σύμφωνα με τους εθελοντές, η απεργία πείνας ξεκίνησε στις νέες εγκαταστάσεις στο Ντραχόνιτσε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πράγας.

«Το πρωί ήταν 44 άτομα που ξεκίνησαν την απεργία πείνας, και το απόγευμα ήταν πάνω από 60», δήλωσε η εθελόντρια Πέτρα Νταμς στο Reuters.

Η Νταμς πρόσθεσε ότι το κλίμα εντάθηκε αφότου μεταφέρθηκαν εκτός του κέντρου 40 άτομα, πυροδοτώντας φόβους ότι θα απελαθούν.

Οι περισσότεροι από τα 144 άτομα που κρατούνται έχουν μεταφερθεί εκεί από άλλο κέντρο, το οποίο έγινε στόχος σφοδρής κριτικής πρόσφατα λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Η κράτηση στην Τσεχία, που συνήθως δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες, αφορά την πλειονότητα των μεταναστών που δεν ζητούν άσυλο από τη χώρα.

Συνολικά 7.201 άτομα έχουν συλληφθεί τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου. Οι περισσότεροι συνεχίζουν για Γερμανία, όταν αφεθούν ελεύθεροι.

Η Τσεχία τάχθηκε τον Σεπτέμβριο ενάντια στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη και έχει έρθει σε σύγκρουση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για αυτό το θέμα.