Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει ή ακόμη και να σταματήσει νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προγραμματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επειδή οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με την ομάδα οικονομικών συμβούλων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πλήττουν μεσοπρόθεσμα τα επιχειρηματικά μοντέλα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών» ανέφερε η ομάδα των πέντε οικονομολόγων στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οι σοφοί εκτιμούν ότι η οικονομία της Γερμανίας που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,7% φέτος και 1,6% το 2016. Αν και η εισροή-ρεκόρ των μεταναστών θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 22,6 δισ. ευρώ μέσα στα δύο αυτά χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αναφέρεται ακόμη στην ίδια έκθεση.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχει ρίξει τα επιτόκια όλων των τίτλων ανεξαρτήτως λήξης σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς η κεντρική τράπεζα άλλαξε τον τρόπο άσκησης νομισματικής πολιτικής, όπως σημειώνουν οι σοφοί. Οι ίδιοι έκαναν ξανά λόγο για ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού χρεοκοπίας κυβερνήσεων.

Πλέον, η ΕΚΤ οφείλει «να επιβραδύνει την αύξηση του ισολογισμού της ή ακόμη και να βάλει τέλος σε αυτή νωρίτερα απ’ ό,τι έχει ανακοινωθεί» ανέφερε η έκθεση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Από τις 22 Οκτωβρίου, όταν ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την πολιτική της τον ερχόμενο μήνα, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 5% έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. Την Τρίτη ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Ερκι Λικάνεν δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, οδηγώντας το ευρώ σε χαμηλά εξαμήνου. Οι πέντε σοφοί της γερμανικής κυβέρνησης είναι ο Πέτερ Μπόφινγκερ, η Ισαμπέλ Σνάμπελ, ο Λαρς Φελντ, ο Κριστόφ Σμιτ και ο Βόλκερ Βιέλαντ. © Bloomberg News