«Σημαντική επίδοση» στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «παρά τα υψηλά ελάχιστα όρια στους Δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1)» κατέγραψε η Alpha Bank, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Στο βασικό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 263 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα, όπως αναφέρει η τράπεζα «υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε ευρώ 2,743 εκατ. και οφείλονται εν μέρει στο υψηλότερο ελάχιστο όριο του 8,0% εν συγκρίσει με το 5,5% της Συνολικής Αξιολογήσεως 2014 της ΕΚΤ, καθώς και στις αυστηρότερες προσαρμογές στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού και της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων».

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είχε ήδη προχωρήσει στην αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 940 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2014, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων».

Επιπλέον, το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού ανήλθε σε 1,746 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την τράπεζα, οφείλεται πρωτίστως σε Προβλέψεις από τη Συλλογική Αξιολόγηση Δανείων και δευτερευόντως στον Έλεγχο των Φακέλων Πιστοδοτήσεων, τα οποία αναλογούν σε 52% και 30% αντιστοίχως επί του συνολικού αποτελέσματος.

Αντίστοιχα, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) υπό το βασικό σενάριο διαμορφώνεται σε 8,98%, προσαρμοσμένος κατά 66 μονάδες βάσεως.