«Το παιδί εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε… ολόκληρο το βράδυ. Εγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι...
Την αυγή ξεκίνησε. Ηταν… παρηγορημένο… Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να μετρήσει τ' άστρα… Να τα μετρήσει όλα… σιγά σιγά… ένα… ένα… όλα…
Και τα βρήκε σωστά».
     Μενέλαος Λουντέμης «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» 
Ενα παιδί μετράει τον ΕΝΦΙΑ - και τον βρίσκει λάθος. Ενα παιδί μένει στον δρόμο. Ενα παιδί που - αντί για αθωότητα, παιχνίδι, μάθηση, γέλιο, αγκαλιά, προστασία, παρουσία, ξενοιασιά, αγάπη - γνωρίζει τη ζοφερή όψη της Σελήνης. Φτώχεια, πείνα, κακοποίηση, θάνατος, ορφάνια. Ενα παιδί που δεν έχει το δικαίωμα να μετρήσει τ' άστρα. Γιατί τα κρύβει ο δικός του συννεφιασμένος ουρανός.
«Του 'ρθε να ξεφωνίσει. Να ξεφωνίσει την αδικία. Υστερα έσφιξε τα χέρια του. Και τότε ανακάλυψε ότι η μόνη δύναμη, που μπορούσε να στηρίζεται, ήταν μες τα χέρια του.
Ηταν ο εαυτός του. Ο μικρός φτωχός εαυτός του. Κανένας άλλος».
«Το παιδί συνέχισε ολομόναχο το κλάμα του…»
ΕΝΦΙΑ 73.750 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα Παιδικά Χωριά SOS για ακίνητα που έχουν κληρονομήσει αλλά δεν χρησιμοποιούν. 73.750 ευρώ: Ακριβώς το ποσό που χρειάζεται για να καλυφθούν τα έξοδα ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας - δηλαδή 200 οικογένειες με 350 παιδιά. Οι υπεύθυνοι το παλεύουν. Με νύχια και με δόντια. Και θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να προστατέψουν τα παιδιά τους.
Γιατί, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών Γιώργος Πρωτόπαπας:
«Η βαριά φορολόγηση των κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων στη χώρα μας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των προγραμμάτων τους και στερεί βασικές υπηρεσίες φροντίδας και προστασίας από τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες που αυτά υποστηρίζουν, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».
«Αμα πεινάς το ξέρεις. Φωνάζουνε τα σπλάχνα σου. Αμα κρυώνεις, το ίδιο. Αμα αγαπάς, πώς να το καταλάβεις; (...) Ενα πουλάκι κελαηδά ολομόναχο σ' ένα έρημο δάσος… Αν δεν τ' ακούσει κανείς... είναι κελάηδηγμα; Κι είναι μπορετό να κελαηδήσει γλυκά ένα ολομόναχο πουλάκι, αν δεν υπάρχει πίσω από κάποιο φύλλο το αυτάκι ενός άλλου πουλιού;
Πήγαν κι οι σοφοί να πούνε κάτι πάνω σ' αυτό και τα κάνανε θάλασσα. Αυτοί, γι' αγάπη!… Τα μωρά ξέρουν περσσότερα».
ΕΝΦΙΑ 43.000 ευρώ ήρθε μπερντάχι και στο Χαμόγελο του Παιδιού για ακίνητα κι αγροτεμάχια που δεν είναι αξιοποιημένα. Το καταγγέλλει ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος:
«Πέρυσι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στον Οργανισμό θεωρήθηκε άδικη από μέλη τής τότε κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση και τα κόμματα μας υποσχέθηκαν ότι θα μας απαλλάξουν από τον φόρο».
Οταν μαθεύτηκαν τα μαντάτα, δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ελπίζαμε πως κάποιος απ' την κυβέρνηση θα βγει να πει «άκυρο, λάθος, δεν ισχύει».
Γιατί πώς να το κάνουμε; Δεν είναι δυνατόν σε μια καθημαγμένη χώρα, με παιδιά που λιμοκτονούν, να φορολογείς τον φορέα που τα προστατεύει. Δεν υπάρχει αυτό, δεν γίνεται, δεν το χωράει ανθρώπου νους. Το κράτος ΚΑΙ σπρώχνει τα παιδιά στην ένδεια, ΚΑΙ καταδιώκει ανελέητα όποιον τα περιθάλπει;
Ποιον εκδικούνται ρε γαμώ το; Τα μωρά; Τα πετάνε στους δρόμους; Τι άλλο θα κάνουν - όλοι αυτοί οι τύποι που στελεχώνουν κυβερνήσεις πρώην, νυν κι επόμενες; Θα δώσουν στα παιδάκια κι από ένα πακέτο χαρτομάντιλα και θα τ' αμολήσουν στα φανάρια;
«Του 'ρθε να ξεφωνίσει. Να ξεφωνίσει την αδικία. Υστερα έσφιξε τα χέρια του. Και τότε ανακάλυψε ότι η μόνη δύναμη, που μπορούσε να στηρίζεται, ήταν μες στα χέρια του.
Ηταν ο εαυτός του. Ο μικρός φτωχός εαυτός του. Κανένας άλλος».
«Το παιδί συνέχισε ολομόναχο το κλάμα του…»
Κανένα παιδί δεν μετράει τ' άστρα. Οχι πια. Εδώ και χρόνια ο ουρανός της Ελλάδας δεν έχει άστρα.
Κι έτσι όπως πάμε, δεν θα έχει ούτε παιδιά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από