Εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί η θεωρία ότι στο τέλος μιας προπόνησης η χαλάρωση με συνέχιση της άσκησης σε χαμηλότερη ένταση βοηθά τα πόδια να αποβάλουν το γαλακτικό οξύ και να αποφύγει έτσι ο αθλούμενος το πιάσιμο την επόμενη μέρα. Αυτό θεωρείται σήμερα αδιαμφισβήτητο από πολλούς προπονητές και αθλητές. Ωστόσο, πρόκειται για έναν μύθο. Γνωρίζουμε πλέον ότι το γαλακτικό οξύ δεν ευθύνεται για την καταστροφή των μυών ή τον πόνο και πως η αποθεραπεία δεν συμβάλλει στην αποβολή του ούτως ή άλλως. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν, στην πραγματικότητα, πως τα οφέλη από τη χαλάρωση στο τέλος μιας δύσκολης προπόνησης είναι λίγα, τουλάχιστον με τον τρόπο που την κάνουμε, δηλαδή να παρατείνουμε ουσιαστικά την άσκηση ρίχνοντας σταδιακά την ένταση.

Σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα του 2007, υγιείς ενήλικοι κλήθηκαν να περπατήσουν ανάποδα επί 30 λεπτά σε έναν διάδρομο γυμναστηρίου, στον οποίο είχε προγραμματιστεί κλίση που αναπαριστούσε κατηφόρα, μια άσκηση που είναι γνωστό ότι προκαλεί μυϊκούς πόνους. Κάποιοι από την ομάδα έκαναν ζέσταμα περπατώντας 10 λεπτά κανονικά, κοιτάζοντας προς τα μπρος. Αλλοι έκαναν το ίδιο μετά το 30λεπτο ως χαλάρωμα. Μια τρίτη ομάδα δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δύο ημέρες μετά, οι περιπατητές που είχαν κάνει ζέσταμα ανέφεραν λιγότερους μυϊκούς πόνους από τους υπολοίπους. Ομως εκείνοι που είχαν κάνει χαλάρωμα έπειτα πονούσαν το ίδιο με εκείνους που δεν είχαν κάνει.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματάτε απότομα μια προπόνηση. Επειτα από μακροχρόνια, έντονη άσκηση, τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια διαστέλλονται και το αίμα μπορεί να λιμνάσει εκεί αν ξαφνικά από την εντατική άσκηση σταματήσετε στο μηδέν, πράγμα που μπορεί να σας προκαλέσει ζαλάδα ή και λυποθυμία. Μερικά λεπτά πολύ χαλαρού τζόγκινγκ ή και περπατήματος θα επαναφέρουν την κυκλοφορία του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Ούτε υπάρχει απόδειξη ότι τα μεγαλύτερα σε διάρκεια χαλαρώματα κάνουν καλό. Οπότε, αν σας αρέσει το χαλάρωμα μετά την προπόνηση συνεχίστε. Δεν έχετε και πολλά να χάσετε, εκτός ίσως από χρόνο.

Ο Ρος Τάκερ είναι φυσιολόγος από τη Νότια Αφρική και ιδρυτής του ιστοχώρου The Science of Sport (Η Επιστήμη του Αθλητισμού, http://sportsscientists.com)