Είναι η μικρή και περιεκτική ιστορία της Ελλάδας που την σκέπασαν τα κύματα. Αποτυπωμένη από τον φωτογραφικό φακό, λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για αυτό και λέγεται «Με μία ανάσα». Ο φωτογράφος, χρειάστηκε μία βαθιά αναπνοή, χωρίς βοήθεια από ειδικό εξοπλισμό, για να φθάσει στο βυθό και να αντικρίσει την ξεχασμένη ιστορία αλλά και αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα ναυάγια αλλοτινών χρόνων που μέσα τους φωλιάζει και ευδοκιμεί η θαλάσσια ζωή, τα πολύτιμα κοράλια που σιγά σιγά μεγαλώνουν σαν πολύχρωμες οάσεις στον αμμώδη βυθό, τα παιχνίδια του ήλιου πάνω σε υποθαλάσσιους βραχώδεις σχηματισμούς, σπήλαια και φαράγγια, ένα γεωλογικό τοπίο σε αέναη κίνηση και ανασύνθεση.

Η εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο:«Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» ανοίγει τις πύλες της στην Αθήνα,στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου2015 (για τα σχολεία) και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 (για το γενικό κοινό), με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως θέμα την υποβρύχια φωτογραφία, την ελεύθερη κατάδυση και τον ελληνικό βυθόκαιφιλοδοξεί να αναδείξει την ομορφιά , την αξία και την μοναδικότητα του Ελληνικού υποβρύχιου τοπίου και βεβαίως να προσφέρει μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη για την ελεύθερη κατάδυση και την φυσική επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Κάτω από τον τεράστιο Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, τον χώρο «κυκλώνουν» φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων τυπωμένες με ειδικές τεχνικές που δημιουργούν την αίσθηση της τρισδιάστατης αναπαράστασης, ενώ το υπέροχο ενυδρείο στο κέντρο και οι υποβλητικοί ήχοι δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι έχει «βουτήξει» στον υπέροχο βυθό των Ελληνικών θαλασσών.

Η έκθεση φωτογραφίας, που δημιούργησε ο φωτογράφος και ελεύθερος δύτης Στέφανος Κόντος, παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο και έντονο εικαστικό χαρακτήρα τον Ελληνικό βυθό. Οι ιδιαίτερες αυτές εικόνεςέχουν μια ξεχωριστή δυναμική και μια αμεσότητα, προσπαθώντας να αποδώσουν τα συναισθήματα της «πραγματικής» και «αυθεντικής» επαφής με τον υποβρύχιο κόσμο που γίνεται χωρίς την χρήση συσκευών και τεχνιτών μέσων. Όλες οι φωτογραφίες και το υλικό έχουν δημιουργηθεί «με μια ανάσα».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που, μέσα από εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Ελληνικό υποβρύχιο χώρο αλλά και γραφικές αναπαραστάσειςπαρουσιάζεται η μοναδική δυναμική της ελεύθερης κατάδυσης - η «φυσική και ελεύθερη» επαφή με τον υποβρύχιο κόσμο – το υποβρύχιο περιβάλλον και η ιδιαίτερη εμπειρία της διαβίωσης σε ένα «ξένο» και ανεξερεύνητο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: ποια είναι η ευθύνη του ελεύθερου δύτη απέναντι στην προστασία του υποβρύχιου φυσικού περιβάλλοντος και την «ανθρώπινη επέμβαση» σε αυτό. Ιδιαίτερη θα είναι σε αυτό το σημείο η συμβολή της freedivegreece,η οποία με την μεγάλη εμπειρία της στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τα παραπάνω θέματα.

Η έκθεση είναι αυτοκαθοδηγούμενη και το γενικό κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη κράτηση, από Τετάρτη έως Παρασκευή (ώρες 17:00-20:00) και κάθε Σαββατοκύριακο (ώρες 10:30-20:30), εξαιρουμένων των επισήμων αργιών.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει από 2 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από