Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Air Force One έφαγε χάμπουργκερ και μπέικον. Ο γερμανός υπουργός Γεωργίας συνέκρινε τα λουκάνικα με την ηλιοθεραπεία –«κάνουν καλό με μέτρο» δήλωσε. Για τον αυστραλό ομόλογό του Μπάρναμπι Τζόις «το να συνδέει κανείς τα λουκάνικα με τα τσιγάρα είναι αστείο». Ενας πελάτης της κρεαταγοράς στη Ρώμη δήλωσε σκωπτικά ότι «εάν το κρέας κάνει κακό όπως τα τσιγάρα, τότε να αρχίσουμε να καπνίζουμε». Κι ένας αναγνώστης των «Νιου Γιορκ Τάιμς», πρώην καρκινοπαθής, σχολίασε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας: «Οι καρκίνοι και τα λουκάνικα θα παραμείνουν για πάντα ένα μυστήριο».

Ο αμερικανός αναγνώστης παράφρασε στην πραγματικότητα μια φράση του Μπίσμαρκ, ο οποίος έλεγε ότι ήταν καλύτερα να μην ξέρει κανείς πώς γίνονται οι νόμοι και τα λουκάνικα. Αν όμως η κοινή γνώμη εισέπραξε με σκεπτικισμό και μια σχετική ελαφρότητα την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο και το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καρκινογόνο, η βιομηχανία του κρέατος ανέβηκε στα κάγκελα. «Ο λάθος συναγερμός για το κρέας θέτει σε κίνδυνο 180.000 θέσεις εργασίας σε έναν σημαντικό κλάδο της ιταλικής βιομηχανίας με ετήσιο τζίρο 32 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε στη «Ρεπούμπλικα» ο επικεφαλής της ιταλικής ΠΑΣΕΓΕΣ. «Οχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα» τονίζει εξάλλου σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση, αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.

Ιδιες ήταν οι αντιδράσεις και στην Ισπανία, όπου ο κλάδος τζιράρει κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 110.000 εργαζομένους. Κατά μέσο όρο οι Ισπανοί καταναλώνουν 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ αγοράζουν 11,93 κιλά τον χρόνο. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους καταναλώνουν 55 γραμμάρια την ημέρα και η «Μοντ» αναρωτιέται: «Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κρέας;». Μια απάντηση δίνει ο Τζον Ιωαννίδης από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ: «Είναι πολύ σημαντικό να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο λέγοντάς του ότι δεν πρέπει να τρώει κόκκινο κρέας καθόλου» δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η ένταση της αντίδρασης έφτασε ασφαλώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τον αντιπρόεδρο του οργανισμού Ολεγκ Τσέστνοφ να προχωρά σε ορισμένες διευκρινίσεις: «Ξέρουμε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας εάν τις καταναλώνουμε υπερβολικά. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τις βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας, μόνο να τις περιορίσουμε». Εκείνοι, πάντως, που φαίνεται να παίρνουν τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ πολύ στα σοβαρά είναι οι γιατροί. Σύμφωνα με τους ιταλούς επιδημιολόγους, εάν οι συμπατριώτες τους περιόριζαν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος στα 200 γραμμάρια την εβδομάδα και του επεξεργασμένου στα 50 γραμμάρια, τότε θα σώζονταν κάθε χρόνο 2.000 ζωές. Οπως επισημαίνουν, πάντως, δεν θα σώζονταν μόνο από τους καρκίνους αλλά και από τα εμφράγματα.

1.000.000

θάνατοι από καρκίνο ετησίως σε όλο τον κόσμο οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο κάπνισμα, ενώ το αλκοόλ προκαλεί την ίδια ασθένεια και τα ίδια θανατηφόρα αποτελέσματα σε άλλους 600.000 ανθρώπους. Οι θάνατοι από καρκίνο που αποδίδονται στο επεξεργασμένο κρέας υπολογίζονται σε μόλις 34.000

Η επόμενη εξέταση

Στο στόχαστρο μπαίνει ο καφές

Ο καφές θα μπει προσεχώς στο μικροσκόπιο της IARC, της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την έρευνα για τον καρκίνο. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, η επόμενη εξέταση θα αφορά ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και τον Μάιο του 2016 θα έρθει η σειρά του καφέ και «άλλων ζεστών ροφημάτων». Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει τον προσεχή Φεβρουάριο με τον προκαταρκτικό έλεγχο επτά μορίων, ένα από τα οποία ανήκει στην τάξη της δισφαινόλης. Η αλληλεπίδρασή τους με ορισμένες ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού, τα διμεθυλομεθαναμίδια, είναι γνωστή. Ο καφές και άλλα ζεστά ροφήματα και η πιθανή σχέση τους με τον καρκίνο θα μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών του ΠΟΥ αμέσως μετά. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο καφές θεωρείται ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων του ήπατος και του στόματος.