Σήμερα είναι Πέμπτη και αύριο, πρώτα ο Θεός (γιατί είναι και ένας μεγάλος κομήτης που περνάει, λέει, κατ’ αυτάς κοντά στη Γη) Παρασκευή. Αύριο λοιπόν συνέρχεται σε πρώτη –πανηγυρική, δεν το νομίζω και δεν το φαντάζομαι κιόλας –συνεδρίαση η Επιτροπή Ελέγχου για το πόθεν έσχες, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου (της Βουλής) Γιώργου Βαρεμένου.

Συνομίλησα μαζί του και αν και τον βρήκα απολύτως δύσθυμο, και βαρύθυμο, προφανώς λόγω της… ημερησίας διατάξεως της αυριανής συνεδρίασης, σχεδόν με το… τσιγκέλι που λέγανε παλιά, κατόρθωσα να του αποσπάσω τα εξής δύο σημαντικά θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν την περιβόητη αυτή Επιτροπή:

n Ενα ότι, ναι, πράγματι, θα συζητηθούν τα «προβληματικά» (αυτό το λέω εγώ, όχι ο Βαρεμένος, μην τον κάψω τον άνθρωπο) πόθεν έσχες του Σταθάκη και του μπαρμπα-Αλέκου (Φλαμπουράρη), και

n δεύτερον ότι θα αποφασιστεί πότε με το καλό θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των βουλευτών για το έτος 2012!!!

Ρώτησα τον αντιπρόεδρο Βαρεμένο γιατί αυτή η καθυστέρηση στην ανακοίνωση –τρία χρόνια μετά!!

Μου απάντησε ότι η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί από την προηγούμενη Βουλή, του Ιανουαρίου δηλαδή, συνεδρίασε τρεις φορές όλες κι όλες, μέσα σε οκτώ μήνες –η τελευταία ήταν τον Αύγουστο!

Δεν τον πίεσα περισσότερο. Το είπα και προηγουμένως: ο φίλος μου ήταν δύσθυμος και βαρύθυμος…

Τρύπες παντού

Οι διαρροές, οι πολλές διαρροές (σε σημείο πια που να χρειάζεται… υδραυλικός για να μαζέψει κάπως τα πράγματα…) από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι το «θέμα Σαββαΐδου» θα λυθεί κατά τη σημερινή έκτακτη (από κάθε πλευρά…) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Υποστηρίζουν οι διαρροείς (έγινα και εγώ δέκτης των σχετικών πληροφοριών χθες το μεσημέρι) ότι με εισήγηση του υπουργού Ευκλείδη «άντε να ‘ρθει κι αυτός ο χειμώνας, να καταπλήξω τους βλάχους συναδέλφους μου στο Ecofin με τα trendy κασκόλ μου» Τσακαλώτου, η κυβέρνηση θα θέσει σε αργία τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, με το αιτιολογικό ότι έχει υποπέσει στο πειθαρχικού χαρακτήρα παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος!

Η… αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, που εμένα προσωπικά με κάνει να… ανατριχιάζω, έχει ένα μικρό, τόσο δα, προβληματάκι. Οπως μου εξήγησε έγκριτος νομικός για να καταστεί ένοχος κάποιος, και μάλιστα για μια τόσο σοβαρή κατηγορία, πρέπει προηγουμένως να καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο. Ο ίδιος μου ανέφερε ότι «εξ όσων γνωρίζει», η Σαββαΐδου δεν έχει καν παραπεμφθεί.

–Αρα, πώς θα τη θέσουν σε αργία; ρώτησα.

Δεν νομίζω ότι θα τη θέσουν σε αργία. Μόνο να την παύσουν μπορούν, αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο εκείνη που έχει 5ετές συμβόλαιο με το Δημόσιο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να δικαιωθεί. Συν όλα τα υπόλοιπα. Ψευδείς κατηγορίες κ.λπ.

–Το οποίον σημαίνει, μετρ;

Μπλέξιμο μεγάλο, από τη στιγμή που εκείνη τα έχει στυλώσει…

(Βεβαίως όπως έχουμε ξαναπεί, επί ΣΥΡΙΖΑ όλα γίνονται. Ακόμη και του… σπανού τα γένια, που έλεγαν παλιά…)

Γόρδιος δεσμός

Φυσικά αναζήτησα και την άποψη της κυρίας Σαββαΐδου. Παρακάλεσε να μην ερωτηθεί για τις διαρροές. Γύρισα την κουβέντα στην υπόθεση της προς Τσίπρα επιστολής που απέστειλε και στην παράγραφο της επιστολής αυτής που δεν συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή της (άφηνε αιχμές για τα πόθεν έσχες Σταθάκη – Φλαμπουράρη). Σκοπίμως, όπως κατηγορείται…

Μα πώς είναι δυνατόν να συγχέονται ανόμοια πράγματα. Εστειλα, ως ώφειλα, μια επιστολή στον Πρωθυπουργό, η οποία ήταν «εμπιστευτική». Και έκανα και μία ανακοίνωση προς τον Τύπο για το θέμα μου. Ηταν ποτέ δυνατόν στην ανακοίνωση να συμπεριλάβω όσα ανέφερα στην επιστολή μου προς τον κ. Πρωθυπουργό;

Οπως μου είπε, θεωρεί μεγάλη απρέπεια το γεγονός ότι κάποιος από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε προς τον Τύπο το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Εγώ δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο και δεν επιθυμώ να κάνω πολιτική. Ούτε συγκρίνω τη δική μου υπόθεση με οτιδήποτε άλλο. Την αθωότητά μου υπερασπίζομαι.

Συμπέρασμα, όπως και προηγουμένως: «Μπλέξιμο». Μεγάλο…

Αλλού το θαύμα

Στο μεταξύ, δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά και την ικανοποίηση που με διακατέχουν, διότι με επιβεβαίωσε χθες (πανηγυρικά θα πρόσθετα, αλλά το γνωρίζετε, δεν συνηθίζω να περιαυτολογώ) ο υπουργός Νίκος «αφήστε με σας παρακαλώ, δεν βλέπετε ότι συνομιλώ μόνο με τον Θεό;» Παππάς, αναφορικά με την παρέμβαση της Κομισιόν για το τερατώδες (από πλευράς όγκου και περιεχομένου) νομοθέτημα που υποστηρίζει από την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Φυσικά, όπως κάθε ένας που τον συλλαμβάνουν «επ’ αυτοφώρω» –στα πράσα, που λέμε –επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την προκάλεσε είπε «το παράπονο κάποιου ιδιώτη» και πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτό το… παράπονο, αλλά θα το κάνει σε 20 ημέρες, όπως έχει δικαίωμα.

Φυσικά σε 20 ημέρες θα έχει ψηφιστεί ο νόμος, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα παραμένει η κοινοτική επιστολή, την οποία ο υπουργός Νίκος «συνομιλώ κ.λπ.» Παππάς κρατάει ερμητικά κλειστή σε κάποιο ερμάριο και δεν τη δίνει στη δημοσιότητα, για να δούμε και εμείς οι περίεργοι ποιο ακριβώς ήταν το παράπονο του προσφεύγοντος ιδιώτη…

Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο υπουργός Σπίρτζης σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, δήλωσε ότι την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσε η Ενωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Απευθύνθηκα στον Πάνο Κυριακόπουλο του Star και πρώην συντονιστή των ιδιωτικών καναλιών. Μου διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή την υπόθεση.

Στο (πιθανό…) ερώτημα «τότε ποιος;» έχω την απάντηση, αλλά δεν θα τους «δώσω» τους ανθρώπους. Να ψάξει μόνος του ο υπουργός Παππάς να βρει την απάντηση…

Τους «πέρασε»

Καταφθάνει σήμερα «εν χορδαίς και οργάνοις» ο γάλλος φίλος μας, Φρανσουά Ολάντ, και η κυβέρνηση του ετοιμάζει μια υποδοχή αντάξια της σημασίας της επίσκεψης. Δεν θα σταθώ σε αυτό, δεδομένου ότι τις προάλλες ενημέρωσα με το νι και με το σίγμα, τι θα γίνει και πώς θα γίνει. Θα αναφέρω απλώς ότι έως χθες το βράδυ τουλάχιστον δεν είχε προγραμματιστεί να γίνουν συναντήσεις του Ολάντ με στελέχη της αντιπολίτευσης. Δείγμα πως η γαλλική πλευρά «αποδέχθηκε» σχετικό ελληνικό «αίτημα».

Αν πάντως το αποφασίσουν τελευταία στιγμή, τους ενημερώνω να μην αναζητήσουν τον πρόεδρο Κώστα (Σημίτη). Απουσιάζει κατ’ αυτάς στο εξωτερικό, στη Γερμανία συγκεκριμένα –στον αδελφό του Σπύρο. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 29 του μηνός.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά όπως μου έλεγε χθες λίγο πριν μπούμε στο στούντιο του Βήμα FM δεν έχει καμιά ειδοποίηση, αλλά ούτε θεωρεί μείζον το… όλο θέμα.

Είμαι ο πρώτος που συνάντησα τον Ολάντ αμέσως μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2012 στο Παρίσι, γιατί ήθελε να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα. Και να μη συναντηθούμε στην Αθήνα δεν πειράζει, υπάρχει και το Παρίσι…

Ευκαιρίας δοθείσης, οφείλω να πω ότι ο Βενιζέλος ήταν εξαιρετικός στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Τελικά, τώρα που είναι απαλλαγμένος και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, του συμβαίνει ό,τι και με το κόκκινο κρασί: γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει…