Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε σήμα ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί νέα νομισματική χαλάρωση έως τον Δεκέμβριο, καθώς η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και ο χαμηλός πληθωρισμός απειλούν την ανάκαμψη των χωρών – μελών του ενιαίου νομίσματος.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλά τριών εβδομάδων με την ισοτιμία να φτάνει έως τα 1,1155 δολάρια.

«Ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές και πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από εξελίξεις στις τιμές πρώτων υλών δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό» ανέφερε ο Ντράγκι από τη Μάλτα όπου χθες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ. «Ο βαθμός της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να επανεξεταστεί στη συνάντηση που θα κάνει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όταν θα είναι διαθέσιμες νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» συμπλήρωσε.

Τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και η νέα υποχώρηση των τιμών στην ευρωζώνη έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αγορά κρατικών ομολόγων. Περισσότεροι από 80% των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η τράπεζα θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που σήμερα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ τον μήνα και αναμένεται να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι μπορούν να αλλάξουν η διάρκεια, το ύψος και η σύνθεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η υποχώρηση του ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ικανοποίησαν παράγοντες της αγοράς και ιδιαίτερα όσους είχαν αρχίσει να ποντάρουν σε αύξηση της χορήγησης ρευστότητας στην αγορά μέσω πιο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Ο Ντράγκι παρείχε ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι θα αυξηθεί η ρευστότητα τον Δεκέμβριο και πλέον στο τραπέζι βρίσκονται τόσο η ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης όσο και η μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών που φυλάνε κεφάλαια στην ΕΚΤ, θεωρούν αρκετοί αναλυτές και οικονομολόγοι. © Bloomberg News