Δεκτός με σφυρίγματα αποδοκιμασίας έγινε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του την Τρίτη σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, όπου πριν από δέκα χρόνια είχαν σημειωθεί βίαιες, αιματηρές ταραχές.

Κατά την άφιξή του στο Λα Κουρνέβ, στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο -μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι- τον αποδοκίμασαν ενώ λίγοι χειροκροτούσαν.

«Ερχομαι δέκα χρόνια μετά από αυτά που έγιναν, εκείνη την φρικτή τραγωδία του Κλισί, τις ταραχές που σημειώθηκαν» είπε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, αναφερόμενος στον θάνατο δύο αγοριών από ηλεκτροπληξία, τον Οκτώβριο του 2005, όταν προσπάθησαν να κρυφτούν στον χώρο ενός μετασχηματιστή για να ξεφύγουν από αστυνομικούς που τους καταδίωκαν, στο Κλισί σου Μπουά.

Ο θάνατος των δύο ανηλίκων σηματοδότησε την αρχή τριών εβδομάδων ταραχών στα περισσότερα προάστια της Γαλλίας που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ανασφάλεια.

Σήμερα, «πρέπει να φέρουμε την ειρήνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη» στα προάστια, πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ μπαίνοντας κατόπιν σε κτίριο για να εγκαινιάσει την Υπηρεσία Οικονομικής Ανάπτυξης, έργο της οποίας είναι να στηρίζει τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων στις λαϊκές συνοικίες.

«Δεν υπάρχουν χαμένα προάστια στην Δημοκρατία. Δεν υπάρχει περιθωριακή Γαλλία» είπε στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι ο δικός του ρόλος είναι να διασφαλίσει την ισότητα.

«Θέλουμε την ίδια Γαλλία ή θα πρέπει να ζούμε χωριστά, να είμαστε ύποπτοι οι μεν για τους δε, επειδή δεν προερχόμαστε από το σωστό προάστιο, επειδή δεν έχουμε το σωστό χρώμα δέρματος;» αναρωτήθηκε.

Από το 2012 που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, ο Ολάντ έχει επισκεφθεί περίπου 30 φορές τα γαλλικά προάστια, οι κάτοικοι των οποίων είχαν ψηφίσει συντριπτικά υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από