Η είδηση είναι από καλή πηγή, διασταυρώθηκε από κυβερνητικό παράγοντα και συνεπώς δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, διότι όποιος την αμφισβητήσει θα του βγάλει ο Θεούλης τα μάτια που λέει ψέματα.

Τι αναφέρει η είδηση; Οτι η Κομισιόν, αυτή η Κομισιόν η οποία τα πανθ’ ορά πλέον στη χώρα, έχει διατυπώσει ισχυρές επιφυλάξεις για τον νόμο του υπουργού Νίκου «μη με ενοχλείτε, συνομιλώ μόνο με τον Θεό» Παππά. Οι επιφυλάξεις της Επιτροπής, μου είπε η πηγή μου, εστιάζονται πρωτίστως στο θέμα του ανταγωνισμού, για τον οποίο δεν μεριμνά το νομοσχέδιο, αντιθέτως φαίνεται να τον παραβιάζει τόσο στο θέμα των διατάξεων της ΕΡΤ/ψηφιακή (δημιουργείται για να υποκαταστήσει την Digea…) όσο και στο θέμα των διαδικασιών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πληροφορήθηκα επίσης ότι η Κομισιόν γνωστοποίησε τις αντιρρήσεις της με επιστολή της στον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο «να σκάσεις, ρε Γιώργο, έγινα και εγώ πια υπουργός» Κοτζιά, από τον οποίο ζήτησε να τις κοινοποιήσει στον υπουργό Παππά και στον υπουργό Σπίρτζη, που είναι οι εισηγητές του νομοσχεδίου. Εκείνος φυσικά το έπραξε, πώς μπορούσε να κάνει και αλλιώς, και τώρα η Κομισιόν περιμένει τις απαντήσεις της κυβέρνησης για να δει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα στην περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν προσαρμοστεί στην κοινοτική νομοθεσία.

Ο κυβερνητικός παράγων, με τον οποίο συνομίλησα, με διαβεβαίωσε ότι «δεν τρέχει τίποτε, η Κομισιόν έχει λανθασμένη εικόνα» –πράγμα που μου έφερε αυτομάτως στο μυαλό τα αντίστοιχα καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης Καραμανλή με τον «βασικό μέτοχο», τότε δηλαδή που έλεγε ότι οι αντιδράσεις προέρχονταν από «χαμηλόβαθμους υπαλλήλους» της Κομισιόν και ουδείς λόγος ανησυχίας υπήρχε για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Φυσικά, ο «βασικός μέτοχος» πήγε έναν υγιεινό περίπατο, αλλά, φευ, ακόμη να επιστρέψει.

Αν τον δει πουθενά αυτός ο γάτος ο Παππάς, ας του πει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα. Κρίμα είναι, τον έχει φάει η ξενιτιά…

Στα χαρακώματα

Ευκαιρίας δοθείσης, προτίθεμαι να διατυπώσω αμέσως πρόβλεψη –σπεύδω να ενημερώσω ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα στοιχηματικό κουπόνι, διότι είναι μηδενικής απόδοσης:

– Οσονούπω η κυβέρνηση θα εξαπολύσει πυρά κατά της διαπλοκής, με αφορμή τα κανάλια.

Φυσικά θα γίνει μέσα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοθετήματος Παππά για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Και η αφορμή θα είναι αυτό που προηγουμένως περιέγραψα: οι αντιδράσεις της Κομισιόν κατά του νομοσχεδίου.

Ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου μού εξήγησε στα όρια της οργής χθες το μεσημέρι ότι «αυτοί οι… και οι… και οι… διαπλεκόμενοι έβαλαν μεγάλο δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες για να προκαλέσει την παρέμβαση της Κομισιόν και να μπλοκάρει το νομοσχέδιο. Αλλά εμείς δεν μασάμε από αυτά. Δεν θα τους περάσει».

Αυτά είναι. No pasaran, σύντροφοι, no pasaran!

(Κάτι τέτοια, όπως είναι φυσικό, συγκλονίζουν την αγνή αριστερή μου ψυχή και νιώθω την ανάγκη να το βροντοφωνάξω…)

Υπενθύμιση Νο 245

Επανήλθαν χθες οι φίλοι μου από την ΕΡΤ, κάνοντας τρελή πλάκα: «Αν για τα ιδιωτικά κανάλια είναι όρος να απασχολούν 350 με 400 άτομα, εμείς που φτάσαμε τις 2.000 είμαστε πέντε κανάλια μαζί;».

Φυσικά δεν είχα απάντηση. Υποθέτω πως ο υπουργός Νίκος «συνομιλώ κ.λπ. με τον Θεό» Παππάς θα έχει κάτι να τους πει επ’ αυτού. Το άλλο που με παρακάλεσαν ήταν να του υπενθυμίσω ότι θα τους πει κάποια στιγμή ποιο είναι το μισθολόγιο της εταιρείας, να γνωρίζει ο καθένας τι θα παίρνει; Διότι –το έχω ξαναπεί –έχουν βαρεθεί οι άνθρωποι τις «μπροστάντζες».

Μεταφέρω λοιπόν την υπενθύμιση…

Περί σοφίας

Το άλλο που έχω να μεταφέρω είναι ότι –δόξα τον Αϊ-Γεράσιμο, μεγάλη η χάρη Του, που γιόρταζε χθες –αποφεύχθηκαν δυσάρεστες καταστάσεις στο αεροπλάνο της γραμμής που μετέφερε τη νεοδημοκρατική αντιπροσωπεία στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη.

Τα οφείλουμε όλα στον πρόεδρο Αντώνη «στον καιρό μου έσκιζα τα Μνημόνια με ρυθμό ένα την ημέρα» Σαμαρά, ο οποίος αποφάσισε να ταξιδέψει στη Μαδρίτη με άλλη πτήση, και όχι με αυτή με την οποία ταξίδεψε ο πρόεδρος Βαγγέλης, Βαγγέλης για όλους εμάς τους φίλους του και «προεδρούκος» για έναν και μοναδικό που τον λένε Πάνο, Μεϊμαράκης.

Το σοφόν της απόφασης Σαμαρά προφανώς πολλαπλασιάζει το γεγονός ότι στην ίδια πτήση, συντροφιά με τον πρόεδρο Βαγγέλη, ταξίδεψε στη Μαδρίτη η φίλη Ντόρα η εξερευνήτρια.

Δεν ξέρω ποιος θα ορμούσε πρώτος στον Σαμαρά –ο Μεϊμαράκης για το αγόρι Παπαμιμίκο ή η Ντόρα για τον αγώνα που έδωσε ο πρόεδρος Αντώνης (διαπιστωμένα, γιατί η Ντόρα έχει κεραίες παντού) να μην εκλεγεί αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

Με την απορία θα μείνουμε…

Δεν κάνει τουρισμό

Και πότε θα ταξιδέψει για Μαδρίτη ο πρόεδρος Αντώνης «έσκιζα τα Μνημόνια κ.λπ. κ.λπ.» Σαμαράς, δεδομένου ότι αύριο θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου του ΕΛΚ;

Το βασανιστικό ερώτημα, που είμαι βέβαιος ότι ταλανίζει ήδη τη σκέψη όλων, έχει την απάντησή του, έπειτα από δική μου πρωτοβουλία –ρεπορτάζ, όπως πάντα, στις πηγές:

– Σήμερα κυρίες και κύριοι. Σήμερα θα πάει Μαδρίτη, αύριο μιλάει και μεθαύριο επιστρέφει Αθήνα, διότι ο πρόεδρος «δεν κάνει τουρισμό».

Οπως δε με ενημέρωσε ο φίλος μου ο Μουρούτης (τον οποίο απέσπασα από την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει κατ’ αυτάς από κοινού με τον φίλο από εποχής ’81 Θανάση Μαυρίδη να «στήσουν» site οικονομικού/επιχειρηματικού χαρακτήρα), ο πρόεδρος Αντώνης θα ταξιδέψει Μαδρίτη ιδίοις εξόδοις, διότι δεν επιθυμεί να επιβαρύνει τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά της ΝουΔου που μετράει και το δεκάσεντσο διότι έχει εκλογές μπροστά της…

Εύγε του προέδρου!

Εμπρός ή πίσω;

Εύγε και στον υπουργό Νίκο Φίλη, υπουργό Παιδείας το επισημαίνω αν διαφεύγει κανενός, ο οποίος προτίθεται να καθιερώσει μάθημα Θρησκειολογίας στα σχολεία αντί του βαρετού μαθήματος των Θρησκευτικών. Αν μάλιστα μεριμνήσει ώστε τα βιβλία του μαθήματος να είναι ελκυστικά, το μάθημα στη διάρκεια του οποίου (υποθέτω…) τα παιδιά θα διδάσκονται στοιχεία από τις επικρατούσες στον κόσμο θρησκείες και την ιστορία τους μπορεί να καταστεί άκρως ενδιαφέρον.

Αλλά θα το κάνει ή θα το πάρει πίσω, μετά τις προφανείς αντιρρήσεις που θα έχει η επίσημη Εκκλησία, η οποία πλην των άλλων διαθέτει «προνομιακές» σχέσεις με τον κατά τα άλλα αριστερό πρόεδρο Αλέξη;

Πόσο(ι) ακόμη;

Κλείνοντας, θέλω να πω τον πόνο μου: ταξίδεψα το περασμένο Σαββατοκύριακο μία ακόμη φορά για τη γενέθλιο πατρίδα μου, μέσω Κορίνθου, Πατρών και παρα-Ιονίας Οδού. Εχουν περάσει τρεις ημέρες από την επιστροφή μου και ακόμη πονούν τα… δόντια μου: έσφιγγα την ταυτότητα μη και δεν με αναγνωρίσουν μετά το απευκταίο!

Τελικά, στάθηκα τυχερός. Επέστρεψα σώος και αβλαβής. Και με το ερώτημα «πώς μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, κυβέρνηση και εργολάβοι, γνωρίζοντας πόσοι κινδυνεύουν θανάσιμα σε αυτές τις λαιμητόμους καθημερινά;».

Εθεσα το ίδιο ερώτημα και στον υπουργό Σπίρτζη. Με δικαίωσε. Και μου ανέφερε ότι χθες είχε καλέσει στο γραφείο του τους «παραχωρησιούχους» του δρόμου Κόρινθος – Πάτρα για νέες συστάσεις.

Είναι ο χειρότερος δρόμος που έχουμε, μου είπε σε μια κρίση ειλικρίνειας.

Να το πουν και σε αυτούς που «χάθηκαν» σε αυτό τον δρόμο-καρμανιόλα και στις οικογένειές τους. Αυτό μόνο έχω να σημειώσω…