Πλεόνασμα 936 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 557 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, εμφάνισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 1,5 δισεκ. ευρώ και παρουσίασε πλεόνασμα 936 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 557 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε πλεόνασμα 1,3 δισεκ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 4,7% την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 11,2%. Την ίδια περίοδο επιδεινώθηκαν τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 3 δισεκ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 7,7%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς σημειώθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,1%.

Στο τέλος Αυγούστου 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,0 δισεκ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το τέλος Αυγούστου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από