Σύροι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ιρανούς μαχητές και τη Χεζμπολάχ, προώθησαν το Σάββατο τις θέσεις τους στο πλαίσιο της επίθεσης για την επανάκτηση εδάφους γύρω από την πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, από τους εξεγερμένους και τους τζιχαντιστές, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του ανακατέλαβαν τρία χωριά εν μέσω σφοδρών μαχών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 ισλαμιστές μαχητές και οκτώ στρατιώτες του συριακού στρατού ή των συμμάχων του.

Οι στρατιώτες προσπαθούν επίσης να προωθηθούν ανατολικά του Χαλεπίου προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουέιρες, με σκοπό να σπάσουν την πολιορκία της βάσης από το Ισλαμικό Κράτος και άλλους εξεγερμένους, ανέφερε το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία.

Το τηλεοπτικό κανάλι της Χεζμπολάχ Αλ-Μανάρ μετέδωσε πως ο στρατός κατέλαβε το χωριό Χουουαΐτζα, στον δρόμο προς το Κουέιρες. Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως ο στρατός προελαύνει προς τη Χουουαΐτζα, ένα από τα πολλά χωριά όπου οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ο στρατός και οι σύμμαχοί του πολεμούν επίσης για να ανακαταλάβουν τμήματα των βόρειων επαρχιών Χάμα, Ιντλίμπ και Λαττάκεια που κατελήφθησαν από τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες, καθώς και περιοχές υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων που βρίσκονται βόρεια της πόλης Χομς, γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και στη νότια επαρχία Ντεράα κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Το Παρατηρητήριο κατέγραψε μάχες γύρω από την πόλη Ταλμπισέχ, μέρος τού υπό τον έλεγχο των ανταρτών θύλακα βόρεια της πόλης Χομς που υφίσταται πυκνούς βομβαρδισμούς ρωσικών μαχητικών τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μια χερσαία επίθεση του στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τουλάχιστον 72 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 31 γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες κατά την επίθεση στη Χομς.

Μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας πραγματοποίησε 36 εξόδους, πλήττοντας 49 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επλήγησαν στόχοι στις επαρχίες Χάμα, Ιντλίμπ, Λαττάκειας, Δαμασκού και Χαλεπίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Μεντβέντεφ: Σκοπός μας η νίκη κατά των ισλαμιστών

Ο σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στη Συρία δεν είναι να διατηρήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία αλλά να νικήσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε το Σάββατο ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλες οι άλλες χώρες που έχουν συμφέρον να δουν την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και στη Συρία, και μια ισχυρή κυβέρνηση, επίσης, θα πρέπει να συζητούν ακριβώς πολιτικά θέματα», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya.

«Δεν έχει πραγματικά σημασία ποιος θα είναι στο πηδάλιο. Δεν θέλουμε το ISIS να κυβερνήσει τη Συρία, έτσι δεν είναι; Θα πρέπει να είναι μια πολιτισμένη και νόμιμη κυβέρνηση. Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ, χρησιμοποιώντας μια άλλη επωνυμία για το Ισλαμικό Κράτος.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Συρία πρέπει να κυβερνηθεί από τον Άσαντ, ο Μεντβέντεφ είπε: «Όχι, αναμφίβολα όχι. Επαφίεται στον συριακό λαό να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επικεφαλής στη Συρία… Προς το παρόν, λειτουργούμε στη βάση ότι ο αλ-Άσαντ είναι ο νόμιμος πρόεδρος».