Μαζική παραγραφή φορολογικών υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία και έχουν συμπληρώσει πενταετία διαβάζουν πίσω από τις γραμμές του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, έγκριτοι νομικοί. Την ίδια ώρα εγείρουν ερωτηματικά διατάξεις οι οποίες έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο και προβλέπουν κατάργηση των προστίμων για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, εφόσον δεν έχουν κοινοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου πράξεις επιβολής προστίμου, όπως και οι διατάξεις με τις οποίες δεν υπάρχει καμία ποινή για εικονικά τιμολόγια στον βαθμό που το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο στοιχείο. Προβληματισμό δημιουργεί και η φορολογική μεταχείριση των οφσόρ εταιρειών, οι οποίες φαίνεται να πέφτουν στα μαλακά στον βαθμό που δεν υποβάλλουν δηλώσεις για την απόδοση του ειδικού φόρου ακινήτων τους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις οι οποίες εγείρουν ερωτηματικά αφορούν:

Παραγραφές. Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προαναγγέλλει διάταξη νόμου ώστε να μην παραγραφεί η λίστα Λαγκάρντ στο τέλος του έτους, το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για παραγραφή υποθέσεων για όσες υποθέσεις ανάγονται πέραν της πενταετίας και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία. Σήμερα στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η παραγραφή προβλέπεται ύστερα από 20 χρόνια. Η διάταξη αυτή όμως καταργείται.

Πρόστιμα. Με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 καταργείται με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου το άρθρο 55 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αφορά την επιβολή προστίμων για έκδοση και λήξη πλαστών και εικονικών στοιχείων και για τις παλαιές χρήσεις. Αν δεν έχει κοινοποιηθεί πράξη επιβολής προστίμου, το πρόστιμο σβήνεται.

Οφσόρ. Για τις εξωχώριες εταιρείες οι οποίες δεν μπαίνουν στον κόπο να υποβάλουν ετήσια δήλωση στοιχείων ακινήτων και να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο, προκειμένου να θεωρηθεί ότι διαπράττουν φοροδιαφυγή θα πρέπει ο ετήσιος φόρος ο οποίος δεν αποδόθηκε να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις, στις περιπτώσεις των οφσόρ η μη υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων και η μη καταβολή φόρου ενός ευρώ συνιστά φοροδιαφυγή και η υπόθεση παραγράφεται στα 20 χρόνια.

Τριγωνικές συναλλαγές. Για τα εικονικά τιμολόγια, η διάταξη στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι εικονικό για τον λήπτη το φορολογικό στοιχείο το οποίο αφορά πραγματική συναλλαγή, αν το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο στοιχείο», σύμφωνα με νομικές πηγές έρχεται να διευκολύνει τριγωνικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ.