«Αγιατολάχ, ιδού οι πύραυλοί σας»: Ένα φαινομενικά τεράστιο τούνελ κάπου στα έγκατα της ιρανικής γης, γεμάτο με πυραύλους και μέσα εκτόξευσης παρουσιάζεται (με την ανάλογη μουσική υπόκρουση) σε βίντεο που μεταδόθηκε στην ιρανική τηλεόραση.

Στόχος της παρουσίασης είναι να τονώσει το ιρανικό αίσθημα και να απαντήσει σε επικρίσεις από το εσωτερικό πως η πρόσφατη συμφωνία με τους «Έξι» για το πυρηνικό πρόγραμμα μειώνει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τεχεράνης.

Παρουσίαση τέτοιων μέσων θεωρείται γενικά σπάνια. Το βίντεο, του ιρανικού πρακτορείου Fars, μεταδόθηκε την Τετάρτη στην ιρανική τηλεόραση.

Το ιρανικό Κοινοβούλιο είχε προηγούμενως κυρώσει και τυπικά την συμφωνία με τους Έξι, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η Τεχεράνη είχε προχωρήσει σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που κατά τις ΗΠΑ ίσως να συνιστούσε παραβίαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν θεωρείται το «ξίφος της Τεχεράνης» και φαίνεται ότι το βίντεο στην ιρανική τηλεόραση προοριζόταν να απαντήσει σε «ανησυχίες» που είχαν εκφράσει βουλευτές για τις επιπτώσεις της συμφωνίας.

Στο βίντεο, παρουσιάζεται ένα τούνελ του οποίου οι άκρες δεν διακρίνονται και έχει ύψος περίπου 10 μέτρα. Σε αυτό συνωστίζονται πύραυλοι πάνω συστήματα εκτόξευσης, πλαισιωμένα από μάχιμους στρατιώτες σε επιφυλακή (το μήνυμα ολοκληρώνεται με την επικο-χολιγουντιανής έμπνευσης μουσική σύνθεση).

Φυσικά, πρόκειται για ένα μόνο τμήμα του οπλοστασίου, όπως φροντίζουν να επισημάνουν τα ιρανικά ΜΜΕ: «Πολλά τέτοια τούνελ υπάρχουν σε βάθος 500 μέτρων σε όλη τη χώρα» κάνει τον κόπο να εξηγήσει στον Τύπο ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ.

«Οι βάσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι έτοιμες κάτω από τα ψηλά βουνά σε κάθε περιφέρεια και πόλη της χώρας» συνεχίσει, και σημειώνει πως είναι μέσα «έτοιμα για ανάπτυξη μετά από εντολή του ανώτατου διοικητή», δηλαδή του θεσμικά κορυφαίου ηγέτη της χώρας (του Αγιατολάχ).