Ηταν μια συνάντηση την οποία επιθυμούσαν πολύ και οι δύο και τελικά πραγματοποιήθηκε χθες μετά το μεσημέρι. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή και η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά τη θερμή σχέση που έχουν αναπτύξει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά πέρασε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής στις 2.10 μ.μ. Γευμάτισαν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο –το μενού ήταν χόρτα και θαλασσινά –και συζήτησαν για περίπου ένα τρίωρο σε πολύ καλό, χαλαρό και φιλικό κλίμα. Σημειώνεται ότι πριν από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά δεν τον είχε επισκεφθεί.

Το τρίωρης διάρκειας τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο –σύμφωνα με πληροφορίες –αφορούσε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ιερώνυμο για τις δυσκολίες της χώρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει τον αγώνα της».

Συζήτησαν και για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά –όπως αναφέρουν πηγές της Αρχιεπισκοπής –δεν μπήκαν σε ειδικά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό των Θρησκευτικών. Συμφώνησαν και οι δύο ότι τέτοια θέματα θα απασχολούν την επιτροπή Εκκλησίας – Πολιτείας και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Η κουβέντα που είχαν κινήθηκε ουσιαστικά σε δύο άξονες αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι τόσο η Εκκλησία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανοί οργανισμοί και μπορεί κάποιες στιγμές να έχουν αντιπαραθέσεις. Τόνισαν όμως ότι αυτές πρέπει πάντα να επιλύονται «με σύνεση, συνεργασία, συναίνεση και διάλογο διότι είναι προς το συμφέρον του λαού».

Ενας δεύτερος άξονας της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το πώς η Εκκλησία θα είναι αρωγός στην Πολιτεία στο θέμα της ανακούφισης και στήριξης των αδυνάτων τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και με άλλες δράσεις όπως είναι τα συσσίτια.