Ηπιότερη του αναμενομένου αλλά μακρύτερης διάρκειας εκτιμά ότι θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, (ΙΟΒΕ) με την τριμηνιαία έκθεσή του που παρουσίασε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι κατά το Β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ θα σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 1,5%, έναντι αύξησης 1,1% στο Α’ εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε ετήσια υποχώρηση της τάξης του 1,5%-2%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε στην «Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία», «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν, που διαμόρφωσε την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του περασμένου εξαμήνου στο 1,1%, θα μετριάσει την υποχώρησή του στο σύνολο του 2015».

Ως εκ τούτου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι «η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 1,5% και 2,0%».

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός Διευθυντής του ιδρύματος κ. Ν. Βέττας, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και το Α’ εξάμηνο του 2016 όπως επίσης και ότι αναμένεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κατά το Β’ εξάμηνο του έτους, οι οποίοι ωστόσο θεωρείται αμφίβολο ότι θα προσφέρουν θετικό πρόσημο στην οικονομία για το σύνολο του έτους.