Άρχισε η διαδικασία αποκαθήλωσης των «πεπραγμένων» της τέως Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ήδη «κατέβηκαν» από την ιστοσελίδα της Βουλής οι παραπομπές στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που η ίδια είχε συγκροτήσει.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι το πρωί της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2015 ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορούσε ακόμα να βρει τις αντίστοιχες παραπομπές για το προκαταρκτικό πόρισμα που εξέδωσε η εν λόγω επιτροπή και για την «Πρωτοβουλία στήριξης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», όπως και για το πόρισμα που είχε εκδώσει το 2011 η Εξεταστική Επιτροπή για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, λίγες ώρες αργότερα οι παραπομπές αυτές έλειπαν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας της Βουλής, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε παραδώσει στον διάδοχό της Ν. Βούτση τα συγκεκριμένα πορίσματα λέγοντάς του ότι «επειδή η λεγόμενη συνέχεια του κράτους έχει σημασία να εφαρμόζεται και ως συνέχεια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, προσδοκώ και αναμένω ότι αυτές οι πολύτιμες εργασίες της Βουλής θα ολοκληρωθούν». Ο κ. Βούτσης είχε δηλώσει τότε ότι «η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή και για τη νέα ανάθεση σε νέες επιτροπές θεμάτων κρίσιμων που αφορούν τη χώρα». Ενώ είχε επισημάνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει και την εντολή να διαπραγματευθεί για τα θέματα που αφορούν τώρα τη συμφωνία και το ζήτημα του χρέους, θα λάβει υπόψη της και θα πρέπει να λάβει υπόψη της, όλα τα ντοκουμέντα και όλα τα τεκμήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας».

Ωστόσο, οι αποστάσεις της κυβέρνησης από την πρωτοβουλία της τέως Προέδρου της Βουλής σχετικά με την διερεύνηση της υπόθεσης του δημοσίου χρέους ήταν σαφείς, αν και αρχικά την είχε επικροτήσει και μάλιστα επισήμως με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην εναρκτήρια εκδήλωση. Πολύ περισσότερο που την ημέρα εκλογής του κ. Βούτση η ίδια έδωσε εντολή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής ένα νέο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους το οποίο αφορά το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα. Πάντως, όπως είχε πει στην πρώτη ομιλία του ο κ. Βούτσης ως νέος Πρόεδρος η Βουλή δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς και λειτουργίες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, και η απόφαση της Βουλής σχετικά με τα δώδεκα γραφεία που φέρεται να δέσμευσε η απελθούσα Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να τα διαθέσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που συνέστησε η ίδια. Με απόφασή της εμφανιζόταν να διαθέτει στις επιτροπές του άρθρου 98 του Κανονισμού της Βουλής που συστήθηκαν την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο (δηλαδή την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους) έξι γραφεία στο Βουλευτήριο (14, 16, 18, 22, 122 και 123) και έξι γραφεία στο κτίριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως (606, 607, 702-703, 705 και 710).

Ήδη πάντως, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής αντικατέστησε τον γενικό γραμματέα της Βουλής που είχε διορίσει εκείνη, πράξη που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της μέσω twitter όπου είχε γράψει ότι «ήδη άρχισαν οι εκκαθαρίσεις με πρώτο τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Θαλάσση, του οποίου ζητήθηκε η παραίτηση» και έκανε λόγο για «θρίαμβο του νέου».

Εν τω μεταξύ, οι φήμες οργιάζουν στους διαδρόμους της Βουλής για το τι έγγραφα πήρε φεύγοντας η κυρία Κωνσταντοπούλου (δικογραφίες κλπ.) αλλά και …σκληρούς δίσκους υπολογιστών που έλειπαν από κομπιούτερ συνεργατών της!..