Ούτε είκοσι τέσσερις ώρες δεν άντεξε στην κοινοβουλευτική πίεση η διάταξη για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων, εγείροντας τα πρώτα ερωτηματικά για την τύχη πολλαπλάσια δύσκολων αποφάσεων τις οποίες θα κληθεί να ψηφίσει άμεσα η Βουλή κατά την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής απόσυρση της διάταξης που αφορά την αύξηση φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια (από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα εισοδήματα), κάνοντας «έξωση» σε ένα μέτρο από το οποίο προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ.

Αν πράγματι σήμερα η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόσυρση της διάταξης, αυτό θα σημάνει πως θα πρέπει να βρει ισοδύναμα συνολικού ύψους 368 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Στα 200 εκατ. ευρώ των πρόσθετων φόρων από ενοίκια έρχονται να προστεθούν και τα 168 εκατ. ευρώ των εκτιμώμενων εσόδων από την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο για το οποίο επίσης αναζητούνται ισοδύναμα.

Το μέτρο έχει μπει ατύπως στον πάγο μετά τη διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι αναζητούνται ισοδύναμα έως τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να μην εφαρμοστεί.

Λίφτινγκ φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση και στη διάταξη η οποία προβλέπει κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, «το ότι σταματά η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν σημαίνει ότι φορολογούνται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναζητείται φόρμουλα ώστε εφόσον το εισόδημα από ενοίκια δεν εισπράττεται να μη φορολογείται. Επί του παρόντος, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.

Η ψήφιση των προαπαιτουμένων με διατάξεις οι οποίες θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών είναι καθοριστική ώστε να εκταμιευθούν στα μέσα Οκτωβρίου τα 2 δισ. ευρώ της δόσης. Θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων για επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

«Η συμφωνία και κατά συνέπεια η ψήφιση του νομοσχεδίου επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας βραχυχρόνια και απομακρύνει – εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, προαναγγέλλοντας την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 3,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ηδη όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις τροποποιήσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί.