«Μπορώ να αλλάξω ουσιαστικά τη ΝΔ» υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε ζημιά στην τότε κυβέρνηση η πολιτική των απολύσεων.

«Στο υπουργείο βρέθηκα προ μίας ειλημμένης δέσμευσης στην οποία είχε προχωρήσει η τρικομματική κυβέρνηση. Οι απολύσεις δεν συνιστούν μεταρρύθμιση. Κατάφερα να ανταλλάξω με την τρόικα μελλοντικές απολύσεις με την αξιολόγηση. Και στο παρόν πρόγραμμα αλλά και γενικότερα υπάρχει δυνατότητα για εναλλακτικές πολιτικές αρκεί να είναι σοβαρές αλλά και κοστολογημένες» τόνισε, μιλώντας «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star.

«Το θέμα των καθαριστριών έκανε ζημιά στη ΝΔ. Αν έπρεπε να την ξανακάνω από την αρχή η επιλογή των οριζόντιων απολύσεων δεν θα ήταν στη δική μου ατζέντα» ανέφερε. «Τις απολύσεις δεν τις έκανα ούτε με κέφι, ούτε με την καρδιά μου. Πέρασα πολλά δύσκολα βράδια» συμπλήρωσε.

Και τόνισε ότι «η χώρα χρεοκόπησε από το Δημόσιο. Είμαι ο πρώτος που άνοιξα τη συζήτηση για αξιολόγηση στο δημόσιο και μάζεψα τις δαπάνες από 24 δισ. στα 15,5 δισ.», υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει.

«Μπήκαμε στο Μνημόνιο γιατί χρεοκοπήσαμε, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές. Το Μνημόνιο δεν ήταν προαιρετική επιλογή. Το τρίτο Μνημόνιο από τον Τσίπρα, ήταν επιλογή. Πριν απο έξι μήνες ήταν αχρείαστο» ανέφερε. Έκανε λόγο για «πολιτική απάτη» της κυβέρνησης, αφού «διαπραγματεύθηκε το Μνημόνιο που θα έσκιζε».

«Υπάρχουν πτυχές στο Μνημόνιο που θα έπρεπε πρώτοι να τις είχαμε υλοποιήσει. Υπάρχουν και άλλες με το οποίο διαφωνώ κάθετα» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Σημείωσε ότι η ΝΔ ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο για να σταθεί η χώρα. «Αν δεν το ψηφίζαμε, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει στρεβλώσεις, αλλά κάποιες διορθώνονται απο τις ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «έχω το σχέδιο και τις δυνάμεις να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία. Να την ανοίξω σε νέα πρόσωπα σε νέες ιδέες και αξίες. Η ΝΔ βρίσκεται σε μια φθίνουσα τροχιά από το 2004 και μετά. Έχουμε απολέσει το 60% της δύναμής μας» ανέφερε.

«Η ΝΔ εδώ και καιρό έχει σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Να έχει συγκεκριμένες θέσεις που να ξεφέυγουν από το πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών» είπε, μεταξύ άλλων.

«Οι προτάσεις μου ενοχλούν κάποιους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι σωστές. Η πολιτική της ειλικρίνειας και της ευθύτητας έχει αποτέλεσμα. Τις είχα καταθέσει τις προτάσεις σε αυτές τις εκλογές» είπε ότι δεν τον ικανοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 28% για τη ΝΔ.