Πετρέλαιο σε τιμές προ Μνημονίου αναμένεται να προμηθευθούν οι καταναλωτές σε μια εβδομάδα που κάνει πρεμιέρα η χειμερινή σεζόν, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών.
Δίχως να υπολογίζεται το επίδομα ή τυχόν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα γίνει στα 85 λεπτά το λίτρο, έναντι 1,1 ευρώ πέρυσι, δηλαδή χαμηλότερα κατά 20%. Πρόκειται για δαπάνη μικρότερη κατά 250-300 ευρώ για μια μέση οικογένεια έναντι της περυσινής χειμερινής σεζόν. Από εκεί και πέρα δύο είναι τα σενάρια για το επίδομα που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Αν το επίδομα που πέρυσι ήταν 35 λεπτά / λίτρο και αφορούσε 600.000 νοικοκυριά μειωθεί κατά 50% όπως λέει το Μνημόνιο, τότε η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στα 68 λεπτά. Αν το επίδομα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα αλλά περιοριστούν οι δικαιούχοι με την επιβολή αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τότε η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στα 50 λεπτά το λίτρο.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και μια πρόταση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών που δεν αναμένεται όμως να βρει μεγάλη απήχηση. Η πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης με παράλληλη όμως μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ή 100 ευρώ ο τόνος από τα 230 ευρώ ο τόνος που είναι σήμερα. Σε αυτό το σενάριο, η τιμή του πετερλαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν αντίστοιχα στα 64 και 69 λεπτά το λίτρο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από