Συστήματα υποβοήθησης ή αυτόματου παρκαρίσματος; Πόσο χρήσιμα είναι; Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα «μαγικά» συστήματα έρχονται να δώσουν λύση στους οδηγούς που τους πιάνει …κρύος ιδρώτας την στιγμή που πρόκειται να παρκάρουν το νέο τους αυτοκίνητο σε στενά σημεία ενώ όπως φαίνεται η τεχνολογία θα ξεφύγει εντελώς μιας και σε λίγο καιρό το παρκάρισμα θα γίνεται χωρίς την παρουσία του οδηγού, αρκεί ο τελευταίος να πατάει ένα κουμπί από το κινητό του.

Mercedes E-Class: Θα παρκάρει χωρίς τον οδηγό

Η Mercedes-Benz θα εξοπλίζει τη νέα Mercedes E-Class με το νέο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, που θα δίνει τη δυνατότητα στο γερμανικό μοντέλο να παρκάρει μόνο του. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, όπου μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ο οδηγός μπορεί να δώσει εντολή στο πολυτελές μοντέλο να παρκάρει μόνο του χωρίς να απαιτείται η παρουσία του μέσα σε αυτό. Το νέο αυτόματο σύστημα στάθμευσης, το Remote Parking Pilot αποτελεί μια καινοτομία , όπου ο χειρισμός μπορεί να γίνει και μέσω της εφαρμογής που θα βρίσκεται σε τηλέφωνο Smartphone. To αυτοκίνητο είναι …ζωσμένο από άφθονες κάμερες και αισθητήρες που φροντίζουν το τελικό παρκάρισμα να γίνει με τον τελειότερο τρόπο.

VW Passat με Park Assist και για το τρέιλερ

To συγκεκριμένο σύστημα στο νέο VW Passat βασίζεται στο αντίστοιχο του αυτόματου παρκαρίσματος και δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό αυτοκίνητο με τρέιλερ να παρκάρει χωρίς καν ο οδηγός να ακουμπήσει το τιμόνι. Το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους χρησιμοποιούν τρέιλερ καθώς τους βγάζει από την ταλαιπωρία του δύσκολου παρκαρίσματος ιδίως αν δεν έχουν εμπειρία. Επίσης, η νέα – και τρίτη – γενιά Park Assist επιτρέπει το ημιαυτόματο παρκάρισμα σε παράλληλους ή κάθετου χώρους στάθμευσης.

BMW 7: Είσοδος – έξοδος χωρίς τον οδηγό

Η BMW έχει εξοπλίζει την …προεδρική λιμουζίνα της με όλο το ηλεκτρονικό της οπλοστάσιο. Το μεγάλο – πολυτελές αυτοκίνητο με μήκος 5,1 μέτρα κάνει τα πάντα για να ξελασπώσει τον οδηγό από τις δύσκολες καταστάσεις. Όπως, για παράδειγμα ότι μπορεί να ξεπαρκάρει και να παρκάρει μόνη της στο πάρκινγκ! Η νέα BMW σειρά 7 είναι το παγκοσμίως πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που οι ιδιοκτήτες του θα μπορούν να παρκάρουν ή να ξεπαρκάρουν χωρίς οδηγό. Το σύστημα επιτρέπει στους οδηγούς να παρκάρουν σε πολύ στενούς χώρους στάθμευσης. Χρησιμοποιώντας το επίσης νέο BMW Display Key, ο οδηγός μπορεί να ζητήσει την είσοδο ή έξοδο από το χώρο στάθμευσης αυτόματα μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Nissan: Το Έξυπνο Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης (Intelligent Park Assist)

Με το νέο σύστημα, που υπάρχει στο νέο Qashqai, μετράει αυτόματα το μέγεθος ενός διαθέσιμου (παράλληλου στο αυτοκίνητο) χώρου στάθμευσης και απαιτεί μόνο 80 εκατοστά επιπλέον χώρο, ως προς το μήκος του νέου SUV, ώστε να είναι σε θέση αυτόματα και με ασφάλεια, να κατευθύνει το όχημα στη συγκεκριμένη θέση. Σε αυτή τη διαδικασία, το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός του είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη και να ελέγχει την εμπρός και όπισθεν κίνηση .Στα συν η πανοραμική θέαση από το σύστημα Around View Monitor.

Ford Mondeo

To νέο Ford Mondeo διαθέτει το πρωτοποριακό Active Park Assist που διευκολύνει σημαντικά τον οδηγό σε χώρους παράλληλης στάθμευσης. Με το σύστημα υποβοήθησης εξόδου από θέση στάθμευσης ( Park Out Assist),βοηθάει τον οδηγό να αποχωρήσει από αυτόν. Ακόμη πιο χρήσιμο είναι το σύστημα αυτόματου κάθετου παρκαρίσματος( Perpendicular Parking) το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αν υπάρχει χώρος για το αυτοκίνητό και να οπισθοχωρήσει σε αυτόν. Τέλος, αν υπάρχουν οποιαδήποτε εμπόδια, το σύστημα Side Parking Aid (SPA) προειδοποιεί για αυτά.