Οι πολιτικές σηματοδοτούν τους καιρούς. Κατά μία έννοια. Αλλά για την ακρίβεια οι πολιτικές είναι το αποτέλεσμα του ταξικού συσχετισμού που υπάρχει στην κοινωνία. Πρόκειται για την κλασική λενινιστική αντίληψη, που έχει αποδειχθεί αλάνθαστη, τουλάχιστον έως τώρα. Η κυβερνητική στρατηγική - ο Θεός να την κάνει τέτοια - είναι εξαιρετικά απλή, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει και τον βαθμό εκφυλισμού στον οποίο έχει οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη διατύπωσε με αρκετά ειλικρινή και ευκρινή τρόπο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα της ορκωμοσίας. Είναι δύο λέξεις: αριστερό αποτύπωμα. Είπε περίπου τα εξής: στόχος μας είναι να αφήσουμε το αριστερό μας αποτύπωμα.
Η κατάληξη στην πολιτική του αριστερού αποτυπώματος έχει πίσω της ιστορία ενός αιώνα. Αφετηρία της είναι η θέση του Καρλ Κάουτσκι - πρόκειται για τον σημαντικότερο θεωρητικό όχι μόνο της γερμανικής αλλά ευρύτερα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας - που τη διατύπωσε το 1910 σε μια αντιπαράθεσή του με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ σχετικά με την κατάληψη της εξουσίας. Η άποψη του Κάουτσκι ήταν η «στρατηγική της εξασθένισης». Δηλαδή το φρούριο περικυκλώνεται, εξαναγκάζεται ο αντίπαλος σε επανειλημμένες εξορμήσεις που καταλήγουν σε ήττα και η βαθμιαία διάβρωσή του καταλήγει στη νίκη του πολιορκητή.
Πολλά χρόνια αργότερα και ύστερα από ισχυρά γεγονότα που συνέβησαν, ο σταλινικός εκφυλισμός του επίσημου κομμουνιστικού κινήματος αναδεικνύει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού. Η στρατηγική του νέου ρεύματος συνοψίζεται στην «αντιμονοπωλιακή συμμαχία». Με διάφορες εκδοχές και αποχρώσεις το γνωρίσαμε στην Ελλάδα από τη δεκαετία ακόμη του 1960. Πιο πρόσφατα, η ήττα του και ο εκφυλισμός του κατέληξαν στο «αριστερό αποτύπωμα» της ομάδας Τσίπρα - Παππά - Δραγασάκη.
Βέβαια η οικονομική θύελλα που είναι επί θύραις είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αφήσει «αριστερά αποτυπώματα» ή στίγματα για να ανακαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Και η επίσημη προσέγγιση πλέον του Αλέξη Τσίπρα με τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές - η πρόσκληση Πιτέλα είναι ένα σημειολογικά πρωτίστως εξαιρετικά σημαντικό γεγονός - θέτει σε κίνηση όλα τα σενάρια που είναι επί χάρτου προς το παρόν, για την ανασύνταξη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου - Κεντροαριστερά τη λένε. Ηδη ο Φώτης Κουβέλης με τη συγκρότηση της νέας κίνησης δήλωσε παρών. Πόση είναι η απόσταση μεταξύ της «κυβερνώσας Αριστεράς» και της «κυβερνησιμότητας της Αριστεράς».
Aν δεν πρόκειται για ταυτολογία, τότε δεν είναι ούτε ένα τσιγάρο δρόμος...