Μαζί με την αναθέρμανση του ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η Αθήνα ξαναπιάνει το νήμα της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο και την Αίγυπτο που χάθηκε μέσα στην ομίχλη της διαπραγμάτευσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου (Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Κασουλίδης, Σαμέχ Σούκρι) που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση, στην οποία ομνύουν στον «στρατηγικό χαρακτήρα» της τριμερούς συνεργασίας, ενώ δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και με το βλέμμα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχουν αναφορές που προφανώς απευθύνονται στα ώτα της Τουρκίας καθώς σημειώνεται ότι η συνεργασία πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ταυτόχρονα, υπάρχει αναφορά στη συμφωνία των τριών «να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Κάιρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ ουδέποτε προχώρησαν σε ουσιαστικό στάδιο, καθώς η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι στην εν λόγω συζήτηση έχει και λόγο και δικαιώματα.

ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΖΟΡ. Ειδική αναφορά κάνουν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών στη στήριξή τους για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού, αλλά και στη σημασία του κοιτάσματος Ζορ που βρέθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Πάντως, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το κοίτασμα-μαμούθ, το οποίο όχι μόνο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου τα επόμενα χρόνια, αλλά και να εξαχθεί στην Ευρώπη, αλλάζει τα ενεργειακά και γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και δημιουργεί επιπλέον κίνητρα για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό επειδή αναλυτές προχωρούν στην εκτίμηση ότι ο πλέον ενδεδειγμένος και φθηνός τρόπος να εξαχθεί το αιγυπτιακό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι μέσω αγωγού που θα περνά από την Κύπρο και θα φθάνει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.