Δύο κυβερνητικά πρόσωπα αναβαθμίζονται επί της ουσίας από την ανάθεση των αρμοδιοτήτων που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς: οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Παππάς. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναλαμβάνει τον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρακτικά ο Δραγασάκης αναλαμβάνει τον συντονισμό των νέων κυβερνητικών κύκλων που δημιουργούνται για τη βέλτιστη λειτουργία της κυβέρνησης και συγχρόνως την εποπτεία των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναλαμβάνει επίσης αυξημένες αρμοδιότητες αφού του ανατίθεται η ευθύνη της προσέλκυσης επενδύσεων. Ανάλογο ρόλο είχε στο παρελθόν επί διακυβέρνησης Παπανδρέου ο Χάρης Παμπούκης. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, ο Αλέξης Τσίπρας αναθέτει στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά την αρμοδιότητα της «συνδρομής στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό, παρακολούθηση και έλεγχο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ο Παππάς θα έχει εποπτικό ρόλο και στο υπό δημιουργία Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, για το οποίο –όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» –θα συσταθεί και Task Force αποτελούμενη από στελέχη της κυβέρνησης, εκπροσώπους των θεσμών και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Ο υπουργός Επικρατείας θα έχει και τις αρμοδιότητες που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και την εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επίσης αναλαμβάνει τον ρόλο της συνδρομής στον Πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της εποπτείας της γενικής γραμματείας του Πρωθυπουργού και της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται και στον συντονισμό της γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου.