Φρένο στην επιστροφή επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε στον Real FM για το θέμα της επιστροφής δεκάδων επίορκων υπαλλήλων λόγω αδυναμίας των πειθαρχικών συμβουλίων να εξετάσουν τις υποθέσεις τους έγκαιρα.

«Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, [το θέμα] αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα. Υπήρχε ένα χρονικό όριο που έπρεπε να γίνουν αυτές οι πειθαρχικές πράξεις, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Βερναδάκη και πρέπει αμέσως να περάσουμε μία διάταξη.

»Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πειθαρχικών ποινών» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Χθες εγώ ήμουν σε μία τετράωρη συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ και μου έθεσαν οι δήμαρχοι εκεί τέτοιες περιπτώσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Σε άλλη ερώτηση, πότε αναμένεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Μόλις ξεκινήσουμε στη Βουλή, θα καταθέσουμε σχετική διάταξη».

Για διαχωρισμό των κατηγορουμένων υπαλλήλων για πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον νόμο θα γίνεται διάκριση μεταξύ των ποινικών υποθέσεων και των καταγγελιών για άλλα θέματα.

«Αν κάποιος κριθεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος, προφυλακίζεται. Ο νόμος λέει ότι όταν υπάρχουν αυτές οι περιστάσεις, υπάρχει και το μέτρο της προφυλάκισης και στέλνεται σε αργία. Εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κριθεί, αλλά για ανθρώπους που κατηγορούνται» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας την Πέμπτη στον ΑΝΤ1, .

Όπως εξήγησε «λογική του νόμου είναι από τη στιγμή που κάποιος κατηγορείται να τίθεται σε αργία από τον προϊστάμενο του, μόνο με την υπογραφή του κι όχι με πειθαρχικό συμβούλιο», το οποίο σημαίνει, όπως σημείωσε, αφενός ότι στις ποινικές περιπτώσεις αναλαμβάνει η δικαιοσύνη και στις ελαφρότερες καταγγελίες κινεί τη διαδικασία το εκάστοτε πειθαρχικό συμβούλιο.

Το πρόβλημα προέκυψε, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, όταν με τη συνταξιοδότηση του επικεφαλής των πειθαρχικών υπηρεσιών, διεκόπη η διεκπεραίωση των συμβουλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 περιπτώσεις. «Ο χρόνος επαρκούσε, αν λειτουργούσε το σύστημα κανονικά, αλλά δε λειτουργούσε», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για επαναφορά διάταξης η οποία ίσχυε ανέκαθεν και καταργήθηκε το 2011.

«Οι “καραμπινάτες” περιπτώσεις, ο νόμος λέει ότι πρέπει να μένουν εκτός υπηρεσίας. Η αργία είναι αυτοδίκαιη. Αν κάποιος είναι παιδεραστής, δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Όλες οι άλλες περιπτώσεις, πρέπει να κριθούν» προσέθεσε.

«Δεν είναι θέμα του νόμου. Παραβιάστηκε ο νόμος. Πάσχει το σύστημα, όχι η νομική σύλληψη» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι «αν η διοίκηση λειτουργούσε, οι περιπτώσεις θα είχαν κριθεί. Επαρκούσε ο χρόνος».

«Το ζήτημα είναι να λειτουργούν τα πειθαρχικά κι όχι να σέρνονται οι υποθέσεις» συμπλήρωσε, για να διευκρινίσει πως γι’ αυτό τον λόγο «υπάρχει αλλαγή στον νόμο, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η δικαιοσύνη».