Στο σημείο μηδέν βρίσκεται και πάλι η επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Η είδηση της συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης με τον διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο είναι ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος.

Τίποτα άλλο δεν αποφασίστηκε παρά μόνο ότι αναμένεται μια νέα συνάντηση –μέσα στις επόμενες μέρες- του υπουργού Περιβάλλοντος με τον διευθύνοντα σύμβουλο –αυτή τη φορά- της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold Paul Wright.

Στη συνάντηση που διηρκησε πάνω από δυο ώρες, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν ως παρατηρητές. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στις δουλειές τους», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων «Αγ. Βαρβάρα» Γιώργος Χατζής.

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, έλεγαν ότι το πρόβλημα παραμένει επειδή η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τη συμβατική της υποχρέωση να κάνει δόκιμες στη Χαλκιδική της μεθόδου μεταλλουργίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δοκιμές μπορεί να έγιναν στη Φιλανδία αλλά όπως υποστηρίζουν δεν έγιναν στο σύνολο τους ενώ εκεί, επικρατούν διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες με συνέπεια να μην μπορούν να βγουν σωστά συμπεράσματα.

Από το υπουργείο, υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν προχωρά σε δοκιμές σε ημιβιομηχανικη μονάδα στη Χαλκιδική εξαιτίας του κόστους που κυμαίνεται από 10 έως 20 εκατομμύρια ευρω.

Η απάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο στη θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε πως αυτός δεν είναι βασικός λόγος για να προχωρήσει το υπουργείο σε προσωρινή αναστολή των εργασιών.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαρρέουν ότι στη συνάντηση έπεσε ακόμη και η πρόταση της εκ περιτροπής εργασίας. Η πρόταση αυτή συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων που ξεκαθάρισαν ότι ή θα γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους ή κανένας.

Στη συνάντηση τέθηκε εκ μέρους του υπουργείου και το θέμα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος τους υπενθύμισε την πρόταση του να καταφύγουν στην επιθεώρηση εργασίας.

Όπως έγινε γνωστό, το αίτημα από την εταιρεία να συσταθεί μια κοινή επιτροπή για να δει τα ζητήματα που έχουν προκυψει έγινε δεκτό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.