Η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει στους δανειστές εναλλακτικό σχέδιο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ δεν επιθυμεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ξεκινήσει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που ανήκει στη ΔΕΗ, και είχε νομοθετήσει τον διαχωρισμό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με στόχο την πώληση ποσοστού της σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε και τα δύο αυτά σχέδια, μόλις κέρδισε τις πρώτες εκλογές τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο, όμως, του νέου μνημονίου, ύψους έως 86 δισ. ευρώ που υπέγραψε τον Αύγουστο, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και δεσμεύθηκε να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ ή να βρει εναλλακτικό σχέδιο μέχρι τον Οκτώβριο.

«Υπήρχε το αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιηθεί (ο ΑΔΜΗΕ). H βάση αυτού του αιτήματος ήταν ώστε να μην είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ, όπως είναι τώρα, αλλά να είναι ένα ιδιωτικός φορέας» δήλωσε ο Σκουρλέτης στον Real FM.

«Η δικιά μας αντιπρόταση είναι ναι, βεβαίως να φτιαχτεί μια ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρία διαχείρισης των δικτύων υψηλής τάσης, αλλά αυτή να είναι δημόσια και πολύ περισσότερο να μην πάρουμε από τη ΔΕΗ τα πάγια, δηλαδή αυτά τα δίκτυα που κόστισαν στο λαό δισεκατομμύρια».

Η νέα συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει επίσης πώληση ποσοστού 17% τη ΔΕΗ, πιθανόν το 2016, αλλά ο Σκουρλέτης απέκλεισε κάτι τέτοιο.

«Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. (Το Δημόσιο) θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο» είπε.