Η οικονομία της Γαλλίας παρουσιάζει σημάδια ότι κινδυνεύει να φρενάρει, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι υπηρεσίες δεν αναπτύσσονται με τους ρυθμούς που θα ήθελε το Παρίσι. Πλέον η χώρα έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τη Γερμανία, αλλά και με ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η ανάπτυξη έχει σχεδόν μηδενιστεί το δεύτερο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή η ανεργία μόλις που παρουσιάζει σημάδια μείωσης από τα υψηλά επίπεδα του 10,4% όπου είχε φτάσει στα τέλη του 2014.

Η χλιαρή αυτή οικονομική επίδοση έχει αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν συστάσεις προς την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας ουσιαστικά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Προς το παρόν τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κυμανθεί για ολόκληρο το 2015 στα επίπεδα του 1% περίπου.

«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ακόμη» λέει ο Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο. «Ναι, τα διαρθρωτικά θέματα υπάρχουν, αλλά περιμένουμε να κάνει τον κύκλο της (σ.σ.: η οικονομία)», πρόσθεσε.

Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Γαλλίας υποχώρησαν χθες κατά έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 1%. Ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που παρουσιάζει η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee έχει παρουσιάσει αύξηση φέτος και διαμορφώνεται πλέον στις 100 μονάδες από τις 94 που ήταν τον Δεκέμβριο. Τα νέα στοιχεία που θα αφορούν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Πέμπτη. Σήμερα η Insee θα παρουσιάσει τη νέα της εκτίμηση για την ανάπτυξη που συντελέστηκε στη χώρα το τρίτο τρίμηνο. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για μηδενική αύξηση.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής και ο δείκτης των υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν από το 50,2 στο 50,4, μόλις πάνω από τις 50 μονάδες που σηματοδοτούν ανάπτυξη, σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

© Bloomberg News