Εχοντας στο πλευρό τους συμμάχους όπως την ηθοποιό Σούζαν Σάραντον και τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι συνήγοροι ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στις ΗΠΑ κινητοποιούν κάθε δυνατό μέσο με στόχο να πετύχουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη.

Η υπόθεση του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ, στον οποίο αναμένεται να χορηγηθεί θανατηφόρος ένεση στην Οκλαχόμα, διαφοροποιείται από άλλες υποθέσεις θανατικής καταδίκης στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πεπεισμένοι για την αθωότητά του, την οποία ο ίδιος δεν έχει σταματήσει να κηρύττει τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ρεπουμπλικανή Μαίρη Φάλιν, κυβερνήτη της πολιτείας της Οκλαχόμα, που έχει την εξουσία να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής έστω και την τελευταία στιγμή.

Μια διαδικτυακή έκκληση με αυτόν το σκοπό έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 230.000 υπογραφές.

Ο Γκλόσιπ, ηλικίας 52 ετών, κρίθηκε ένοχος ότι διέπραξε το 1997 τη δολοφονία του ιδιοκτήτη ενός μικρού ξενοδοχείου του οποίου είχε αναλάβει τη διαχείριση. Ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι ανέθεσε σε έναν 19χρονο, τον Τζάστιν Σνιντ, να διαπράξει την ανθρωποκτονία.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, καταγγέλλουν ότι η καταδίκη του πελάτη τους βασίζεται αποκλειστικά στην κατάθεση του Σνιντ, ο οποίος μάλιστα, καθώς δήλωσε ένοχος και ενέπλεξε τον Γκλόσιπ, είχε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

«Τηλεφωνήστε στο γραφείο της Φάλιν»

«Είμαι πεπεισμένος, όπως τόσοι άλλοι, ότι ο Ρίτσαρντ είναι αθώος για το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο» δήλωσε η Ελεν Πρέτζεαν, μια αμερικανίδα θρησκευόμενη καθολική, που είναι γνωστή για τον αγώνα της κατά της θανατικής ποινής.

Η ακτιβίστρια έχει απευθύνει έκκληση τις τελευταίες ώρες προς τους πολίτες να τηλεφωνήσουν μαζικά στο γραφείο της Φάλιν.

Η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον ή ο δόκτωρ Φιλ, συγγραφέας βιβλίων μπεστ σέλερ και διάσημος παρουσιαστής στην τηλεόραση, συμμετείχαν δυναμικά στην προσπάθεια, όπως επίσης και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

«Εάν μελετήσει κανείς λεπτομερώς την υπόθεση, θα βρει πολλούς λόγους για να πιστέψει ότι ο Γκλόσιπ δεν διέπραξε αυτό το έγκλημα» έγραψε ο ιδιοκτήτης της Virgin σε ένα άρθρο με τίτλο «Δολοφόνος παρά το τεκμήριο της αθωότητας».

Το να αναστείλουν την ποινή του, «δεν θα είναι μια απόδειξη της αδυναμίας μπροστά στην εγκληματικότητα, αλλά αποφασιστικότητα στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης» τόνισε.

Οι δικηγόροι του θανατοποινίτη κατέθεσαν αυτήν την εβδομάδα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τους ίδιους νέα, και ζητούν την αναστολή της ποινής προκειμένου να εξεταστούν.

Είχαν επίσης προσπαθήσει να πετύχουν την αναστολή της εκτέλεσης, χωρίς επιτυχία, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της θανατηφόρου ένεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από