Στην Κροατία έχουν ήδη περάσει οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Σερβία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ουγγρική πλευρά και την απειλή σύλληψης για όποιον περνάει το φράχτη. Το Ζάγκρεμπ τους καταγράφει και τους οδηγεί σε κέντρα υποδοχής κοντά στην πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Ο φράχτης του Ορμπάν δεν έχει πτοήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν περάσει το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, που κινούνται πλέον σε άλλες διαδρομές προς τη βορειοδυτική Ευρώπη. Το πρωί της Τετάρτης, 10 λεωφορεία με πρόσφυγες είχαν ήδη φράσει από το Βελιγράδι στα σύνορα με την Κροατία.

Άλλοι πήγαιναν με πεζοπορία, μέσω από τις πεδιάδες της δυτικής Σερβίας, επίσης στα κροατικά σύνορα.

Οι πρώτοι, μερικές δεκάδες, είχαν φτάσει τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Σιντ και το Τοβάρνικ στην Κροατία. Οι κροατικές αρχές ανέφεραν πως θα τους καταγράφουν και θα τους μεταφέρουν σε κέντρο υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ. Την προηγούμενη ημέρα, η χώρα είναι αναφέρει πως οι δυνατότητες υποδοχής φτάνουν τους 3.000.

Όσον αφορά την ίδια την Ουγγαρία, την Τρίτη -πρώτη ημέρα των αυστηρότερων μέτρων- ο αριθμός όσων έφτασαν υποχώρησε κατακόρυφα στους μόλις 366 (τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο, είχε φουσκώσει σε 9.380).

Η είδηση του κλεισίματος των ουγγρικών συνόρων έχει φτάσει ήδη στους περισσότερους πρόσφυγες που κινούνται στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο. Η πιο προφανής εναλλακτική διαδρομή: «Ίσως πάμε από την Κροατία, μετά τη Σλοβενία και από στη Βιέννη και στη Γερμανία» ανέφερε, ενδεικτικά, σε ανταποκριτή του Reuters ένας Σύριος που είχε μόλις μπει στην πΓΔΜ από την Ειδομένη.

Ενδεικτικά, ουγγρική ομάδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ανάρτησε στο Διαδίκτυο χάρτη με τις περιοχές στην Κροατία όπου υπάρχουν ναρκοπέδια, συνιστώντας στους πρόσφυγες να κινούνται μόνο στους οδικούς άξονες και να αποφεύγουν τα χωράφια.

Με τα πόδια από την Κωνσταντινούπολη προς τα ελληνικά σύνορα

Την ίδια ώρα, χιλιάδες που βρίσκονται στην Τουρκία έχουν πάρει το δρόμο από την Κωνσταντινούπολη για τα σύνορα με την Ελλάδα ή και τη Βουλγαρία (η δεύτερη είναι, όπως και η Ρουμανία, εκτός ζώνης Σένγκεν έστω κι αν είναι στην ΕΕ).

Οι τουρκικές Αρχές έχουν αναπτύξει μπλόκα στον οδικό άξονα που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη (τελευταία τουρκική πόλη πρις τις Καστανιές).

Αρκετοί πέρασαν τη νύχτα προς Τετάρτη σε σκηνές σε διάφορα σημεία δίπλα στο δρόμο. Σύμφωνα με φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ορισμένοι πρόκειται να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα μέσα από χωράφια.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων είχε αρχίσει από ημέρες να γίνεται σημείο συγκέντρωσης προσφύγων που προσπαθούσαν να αγοράσουν εισιτήρια για τα δυτικά.

Δυνάμεις της τουρκικής χωροφυλακής είχαν αποκλείσει την πρόσβαση τους στην Αδριανούπολη, προσπαθώντας να τους στείλουν πίσω επικαλούμενοι το νόμο που προβλέπει ότι, ακόμη κι αν διαθέτουν άδεια παραμονής, απαγορεύεται στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών νομών.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, οι τουρκικές Αρχές έπεισαν περίπου 100 από τους πρόσφυγες που κατάφεραν να μπουν στην Αδριανούπολη να επιστρέψουν με λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παρέμεναν άλλοι 150 στο σταθμό λεωφορείων.

Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, με μικρό μέρος τους σε καταυλισμούς. Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, και με φόντο τα ναυάγια ακόμη και στη σχετικά σύντομη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών, η χερσαία διαδρομή μοιάζει ασφαλέστερη.