Η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν χρειαστεί, απασχολεί τους οικονομολόγους οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλή για να είναι διατηρήσιμη.

Πάνω από τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ανέλθει σε 1,14 τρισ. ευρώ. Μάλιστα, όλοι σχεδόν οι οικονομολόγοι αυτοί πιστεύουν ότι η αύξηση ή η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα πλήξει τις εξαγωγές, που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάκαμψης στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ πρόσφατα υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ενώ ο ίδιος ο Ντράγκι ανέφερε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ευέλικτο όσον αφορά το μέγεθός του, τη σύστασή του και τη διάρκεια που θα έχει. Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει μπει σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

Στην έρευνα του Bloomberg το 68% των 41 οικονομολόγων που συμμετείχαν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκείνους που αναφέρθηκαν σε χρονοδιάγραμμα, το 65% εκτιμά ότι θα γίνει σχετική ανακοίνωση τον Δεκέμβριο. Το 87% θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα δεσμευτεί έως τον Μάρτιο για να παράσχει περισσότερη ρευστότητα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι όμως εκτιμούν ότι θα δοθεί παράταση.

Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε ανέλθει σε 0,5%. Το πρώτο φετινό εξάμηνο οι επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 1%. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη απειλείται από την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

© Bloomberg News