Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περνάει μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει συντεταγμένη και επίμονη προσπάθεια ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα των επισφαλειών, ώστε το –ανακεφαλαιοποιημένο πλέον –τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από την πλειονότητα των σκελετών που κουβαλάει στην ντουλάπα του.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύουν χρέη τα οποία δεν μπορούν (και ενίοτε δεν θέλουν) να εξυπηρετήσουν.

Από τη μία οι μαζικές ρυθμίσεις θα φέρουν νέα δεδομένα στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μειώσεις στα επιτόκια, αυξήσεις στη διάρκεια, ακόμη και κούρεμα οφειλών, ιδίως όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Αυτή είναι η θετική όψη, μιας και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών αλλά και επιχειρήσεων που θα ήθελαν –με ευνοϊκούς όρους –να απαλλαγούν από τον βραχνά του χρέους, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους. Και μπορεί –υπό προϋποθέσεις –να δώσει ανάσα στην αγορά, δίνοντας το φιλί της ζωής για χιλιάδες περιπτώσεις που κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Στον αντίποδα όμως οι μαζικές ρυθμίσεις θα φέρουν και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, αναγκαστικές συγχωνεύεις, ακόμη και κλείσιμο επιχειρήσεων. Σύμφωνα και με τις διεθνείς επιταγές, τα επιτελεία των τραπεζών θα επιδιώξουν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, προχωρώντας σε διαγραφές δανείων τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετηθούν. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ αντίστοιχη είναι η λογική για τις επιχειρήσεις: όποιος δείχνει ενδιαφέρον και θέληση να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, θα λάβει στήριξη και εργαλεία για να ανταποκριθεί. Οσοι όμως δεν θέλουν ή –σε περιπτώσεις επιχειρήσεων –δεν μπορούν να πείσουν την τράπεζα ότι το εγχείρημά τους είναι βιώσιμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά τελεσίγραφα. Καθώς μάλιστα –έστω και υπό προϋποθέσεις –από τη νέα χρονιά θα επανέλθουν οι πλειστηριασμοί, τα τελεσίγραφα αυτά θα έχουν και άμεσες συνέπειες.