Άμεση φέρεται πως ήταν η ανταπόκριση της Σαουδικής Αραβίας στο προσφυγικό κύμα από τη Μέση Ανατολή προς τη Δυτική Ευρώπη. Σε μία απάντηση προς όλους όσοι την κατηγορούν ότι δεν έχει αναλάβει το μερίδιό της στην ανθρωπιστική κρίση, η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αναλάβει την κατασκευή 200 τζαμιών στη Γερμανία, έναν για κάθε 100 πρόσφυγες που πέρασαν τα γερμανικά σύνορα αυτήν την εβδομάδα.

Την είδηση μετέδωσε η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας Al Diyar του Λιβάνου. Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσον η Ανγκελα Μέρκελ θα δεχθεί την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα πάντα με την Al Diyar, η προσφορά θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Μέχρι στιγμής, στο τέλος μίας δύσκολης εβδομάδας κατά την οποία η Γερμανία υποδέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες, η γερμανίδα καγκελάριος έχει μιλήσει μεν για τη γρήγορη και ομαλή ενσωμάτωση όλων αυτών των ανθρώπων, σε σχέση όμως με τη γλώσσα.

«Η ενσωμάτωσή τους θα πραγματοποιηθεί σίγουρα μέσω των παιδιών, τα οποία θα μάθουν Γερμανικά πολύ εύκολα στα νηπιαγωγεία. Ελπίζω και πιστεύω ότι η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων θα θέλουν να μάθουν τη γλώσσα μας πολύ γρήγορα».