Νέο κούρεμα στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις σχεδιάζουν δανειστές και υπουργείο Οικονομικών, καταρτίζοντας διατάξεις νόμου οι οποίες θα προσγειώνουν σε πιο ρεαλιστικά, και κυρίως σε εισπράξιμα επίπεδα, το ποινολόγιο της Εφορίας.
Η γραμμή στην οποία φαίνεται να συμφωνούν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ομάδα τεχνικής βοήθειας των δανειστών, η οποία βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Αθήνα, είναι να τελειώνουμε με πρόστιμα ακόμα και 2.500 ευρώ, τα οποία μένουν στα χαρτιά. «Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τα πρόστιμα, πρέπει να κυνηγάμε τον φόρο» αναφέρει στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι σήμερα «κυνηγάμε την είσπραξη 250 ευρώ για κάθε απόδειξη η οποία δεν κόπηκε και χάνουμε χιλιάδες ευρώ από τον ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε».
Το παράξενο είναι, με δεδομένη τη στάση των προηγούμενων ετών, ότι στις διαπιστώσεις αυτές φαίνεται να συμφωνούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Διαπιστώνουν ίσως, για δεύτερη φορά, ότι έκαναν λάθος όσον αφορά τα πρόστιμα. Διότι ήταν αυτοί οι οποίοι πίεσαν να ψηφιστούν το 2013 με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών διατάξεις νόμου για επιβολή προστίμου 1.000 έως 2.500 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων) για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται και συμφώνησαν έπειτα από θύελλα αντιδράσεων την άνοιξη του 2014 να μειωθούν τα συγκεκριμένα πρόστιμα σε 250 έως 500 ευρώ.

Τώρα ετοιμάζονται να ανάψουν το πράσινο φως για νέο ψαλίδι και στα πρόστιμα για αποδείξεις (μπορεί να φτάσουν έως και τα 30.000 ευρώ) και στα πρόστιμα για άλλες παραβάσεις (μη συνεργασία σε φορολογικό έλεγχο, ελλιπής συμμόρφωση σε θέματα τήρησης βιβλίων) τα οποία παραμένουν στα 2.500 ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα, τόσο η πολιτική ηγεσία της Καραγεώργη Σερβίας (από τον Γιώργο Μαυραγάνη έως τον Τρύφωνα Αλεξιάδη) όσο και της Γενικής Γραματείας Δημοσίων Εσόδων (από τον Χάρη Θεοχάρη έως την Κατερίνα Σαββαΐδου) επέμεναν ότι τόσο υψηλά πρόστιμα είναι αδύνατο να εισπραχθούν. Και δικαιώθηκαν. Η εισπραξιμότητα των προστίμων αγγίζει μόλις το 0,47%. Με λίγα λόγια, για κάθε εκατό ευρώ προστίμων που επιβάλλονται, εισπράττονται σαράντα επτά λεπτά.