Το δικό του μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειλε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί κανένα άλλο θέμα, πέραν του πυρηνικού προγράμματος για το οποίο υπήρξε η συμφωνία.

Οι δηλώσεις του Χαμενεΐ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος επεσήμανε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει με τις ΗΠΑ τρόπους για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Δεχθήκαμε να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό ζήτημα εξαιτίας συγκεκριμένων λόγων. Δεν δώσαμε εντολή (στους διαπραγματευτές μας) να συζητήσουν άλλα θέματα και δεν θα το κάνουμε» τόνισε ο Αγιατολάχ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το σπίτι του στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε ο επίσημος ιστότοπός του.

«(Οι αμερικανοί) συμπεριφέρθηκαν σωστά στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε τις διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα με τους Αμερικανούς» πρόσθεσε.

«Οι αμερικανοί δεν κρύβουν την εχθρότητά τους προς το Ιράν. Οι διαπραγματεύσεις είναι για αυτούς ένα εργαλείο με το οποίο θέλουν να επηρεάσουν το Ιράν και να του επιβάλουν τη θέλησή τους» τόνισε ο Χαμενεΐ.

Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε στο πλήθος ότι ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομενεΐ είχε χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ «μεγάλο σατανά».

«Ο ιρανικός λαός έδιωξε τον σατανά αυτόν, δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να επιστρέψει από το παράθυρο» προειδοποίησε.