Απογοητευμένοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Αλέξη –τουλάχιστον αυτό μου εξομολογήθηκε ένας εξ αυτών με τον οποίο συνέφαγα χθες το μεσημέρι. Η απογοήτευση δεν προέρχεται μόνο από το γεγονός ότι δεν φαίνεται να επαληθεύονται τα σενάρια περί «υγιεινού περιπάτου» στις επικείμενες εκλογές, αλλά και από το ότι ο Αλέξης τελικά «δεν ξεκαθάρισε το κόμμα».

–Μα έφυγαν ο Λαφαζάνης και οι δικοί του, πόσο ακόμη; ρώτησα τον άνθρωπό μου, με την μπουκιά στο στόμα (υπέροχες ψητές σαρδελίτσες, με σος λεμόνι και βλίτα ελαφρώς βρασμένα εγώ, εκείνος προτίμησε λαδερές μελιτζάνες στον φούρνο και φέτα).

Ναι, αλλά αν δεις τα ψηφοδέλτια είναι σε εκλόγιμες θέσεις τέσσερις – πέντε εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι δεν πρόκειται με τίποτε να στηρίξουν την εφαρμογή της συμφωνίας, μου ανταπάντησε.

Μου κόπηκε η… όρεξη, όπως ήταν λογικό. Οχι για την επερχόμενη νέα… ομηρεία Τσίπρα, αλλά γιατί έπρεπε να ρωτήσω. Μου τους απαρίθμησε εν τάχει: Κοτζιάς, Τσιρώνης, Παρασκευόπουλος, Τασία (Χριστοδουλοπούλου), Μπαλτάς. Και μου ανέφερε επίσης ότι η νέα ομηρεία Τσίπρα, εάν τελικά καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, θα προέρχεται αυτήν τη φορά από τους λεγόμενους «53», των οποίων προΐστανται ο Ευκλείδης «φοράω και εγώ κασκόλ» Τσακαλώτος και ο Gabriel, Γαβρήλος για τους πολλούς, Σακελλαρίδης, υπολογίσιμο πλέον μέγεθος μετά τις ανακατατάξεις στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ…

Ωρες είναι να τη φτιάξω τώρα τη ΜΚΟ «free Tsipras» ή αλλιώς πώς «Λευτεριά στον Αλέξη», ώρες είναι…

Επιτροπή υπό επιτροπεία

Εψαξα το θέμα περαιτέρω – και μετά το γεύμα με τον άνθρωπό μου, που προανέφερα. Πληροφορήθηκα ένα ωραίο σκηνικό που επιβεβαιώνει τα περί νέας, επικείμενης, ομηρείας του προέδρου Αλέξη εάν και εφόσον νικήσει την επόμενη Κυριακή. Συνεδριάζει, μου λένε, η ειδική επιτροπή υπό τον μπαρμπα-Αλέκο Φλαμπουράρη, η οποία καταρτίζει τους συνδυασμούς του κόμματος. Η δουλειά γίνεται ως εξής: λένε ονόματα κατά περιοχές και ο καθένας εκ των πέντε μελών της επιτροπής αναφέρει το «ρεπορτάζ» που έχει κάνει σχετικά με τον υποψήφιο.

Αν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος για να κοπεί παίρνει το «καλώς έχει» και η διαδικασία προχωρεί παρακάτω. Ενας μόνο από τα μέλη της επιτροπής χρειάζεται κάθε φορά να πάρει ένα τηλέφωνο: λέγεται Π. Λάμπρου αγνώστων σε εμένα λοιπών στοιχείων αλλά στο πλαίσιο των 15 λεπτών δημοσιότητας που του αναλογούν, αναφέρω ότι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτός λοιπόν ο Λάμπρου μού είπαν ότι κάθε τόσο τηλεφωνούσε κάπου, έλεγε το όνομα του υποψηφίου και χαμηλόφωνα ρωτούσε «έχουμε θέμα μ’ αυτόν;». Μία, δύο, τρεις, δέκα, κάποια στιγμή ένας εκ των υπολοίπων έριξε μια κλεφτή ματιά να δει σε ποιον έδινε αναφορά και ζητούσε οδηγίες. Ετσι έμαθαν όλοι οι υπόλοιποι –και εγώ από δεύτερο χέρι –ότι ο καλούμενος ονομαζόταν Ευκλείδης Τσακαλώτος του Στεφάνου, της γνωστής οικογενείας που έδωσε στο έθνος έναν στρατηγό, και τι στρατηγό, τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο (όποιος αγνοεί τον Τσακαλώτο, τον στρατηγό βεβαίως βεβαίως, να σπεύσει να ενημερωθεί, παρακαλώ…).

Υπενθυμίσεις

Μέχρι να δω τον trendy Τσακαλώτο αρχηγό τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφω το χαμηλό μου, από το δέος μπροστά στον άνδρα, βλέμμα στον Γιάννη Δραγασάκη, του οποίου το ανεπαίσθητο, «όσο πατάει η γάτα», πέρασμα από την κυβέρνηση Τσίπρα, ως αντιπροέδρου, αποτυπώθηκε στη μνήμη μας από ομολογίες όπως η χθεσινή, ότι είχαν πάρει σβάρνα –και ο ίδιος –τον Τρίτο Κόσμο και επαιτούσαν δάνεια, αντί να τα βρουν εξαρχής με τους δανειστές.

Η μορφή αυτή, που αν θυμάμαι καλά είχε ενοχληθεί σφόδρα όταν είχα επισημάνει ότι το ατελέσφορο και άνευ ουσίας ταξίδι του στην Κίνα δεν απέφερε το παραμικρό, παραδέχθηκε χθες ότι όπου άπλωσαν το χέρι για δανεικά τούς έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα.

Υπενθυμίζω απλώς το παραμύθι που φάγαμε ήδη από τις αρχές της νέας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα 5 δισ. από τη Ρωσία, τα 20 δισ. των Κινέζων και τη βοήθεια από Ιράν, Βενεζουέλα, τους BRICS κ.λπ. που ποτέ δεν ήρθε…

Και προσθέτω ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που διεκδικούν εκ νέου την εξουσία…

Αισιόδοξος

Παρά ταύτα, επιθυμώ να πω έναν καλό λόγο για τον Γιάννη «ήμουν κάποτε αντιπρόεδρος» Δραγασάκη. Πρόκειται για άνθρωπο ιδιαιτέρως αισιόδοξο. Ο αποκληθείς κατά το παρελθόν από φίλους και συντρόφους «παντελόνιας» είναι άτομο το οποίο δεν βάζει κακό με τον νου του. Οτι αποδιώχνει κάθε αρνητική σκέψη, η οποία ενδέχεται να του χαλάσει την ημέρα.

Και συνεχίζει κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Τι ακριβώς κάνει, παρότι τις τύχες της χώρας διαχειρίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν γνωρίζω. Αλλά το γεγονός ότι διατηρεί το γραφείο του στο μέγαρο της οδού Ζαλοκώστα όπου στεγάζεται η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όπως και το γραφείο του στη Βουλή, αν μη τι άλλο φανερώνει άνθρωπο αισιόδοξο για το μέλλον, πράγμα το οποίο εγώ το αναγνωρίζω ως προσόν –ασχέτως του γεγονότος ότι δεοντολογικά και πολιτικά θα έπρεπε να είχε παραδώσει ήδη και τα δύο γραφεία, από την πρώτη ώρα της προκήρυξης των εκλογών…

Παράβλεψη

Αναφέρθηκα προηγουμένως στους συνδυασμούς του κόμματος της χαράς και τη συγκρότησή τους, και δεν μπορώ να αποσιωπήσω την περίπτωση της γνωστής σχεδιάστριας του Κολωνακίου κυρίας Ρίτας Πατερώνη –υποθέτω το Ρίτα, από το Μαργαρίτα. Η κυρία Πατερώνη η οποία φαίνεται πως έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τις γυναίκες της οικογένειας του τέως πρωθυπουργού (και ιδιαίτερα με τη σύζυγο Περιστέρα –Μπέττυ για τους φίλους), κάποια στιγμή «έπαιξε» ως όνομα για τη λίστα είτε της Α’ Αθηνών είτε της Β’ Αθηνών. Αλλά τελικώς κόπηκε, πράγμα για το οποίο απολογούμαι προσωπικά δεδομένου ότι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έκανα το λάθος να τηλεφωνήσω σε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων και να ρωτήσω αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο άνθρωπος με διαβεβαίωσε ότι δεν ήξερε κάτι επ’ αυτού, εγώ επέμενα, τελικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αντελήφθην ότι η κυρία Πατερώνη θα εξακολουθεί να ασχολείται με την haute couture και όχι με την πολιτική. Εξαιτίας του τηλεφωνήματος, που προϊδέαζε για αναφορές στον «νεποτισμό».

Ουδείς λόγος στενοχώριας υφίσταται, θα της επισημάνω. Εδώ παραβλέφθηκε –σκοπίμως εκτιμώ –το τεράστιο μέγεθος της διεθνούς και εγχώριας haute couture Κωστέτσος, δεδηλωμένος οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ!..

Εκκρεμότητες

Από τις (μεγάλες) απώλειες αυτών των περίεργων εκλογών αναδεικνύω, όπως είναι φυσικό, την εκούσια άρνηση του ηγετικού στελέχους του συνδικαλιστικού κινήματος Νίκου Φωτόπουλου. Ο αγωνιστής Φωτόπουλος μας γνωστοποίησε διά δηλώσεως ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Παναγιώτη «πάμε Νομισματοκοπείο» Λαφαζάνη, διότι έχει τις γνωστές «εκκρεμότητες» κακουργηματικού χαρακτήρα, θα σημειώσω, με τη δικαιοσύνη και δεν θα ήθελε λέει να φανεί ότι αναζητάει οποιαδήποτε κάλυψη στη Λαϊκή Ενότητα.

Βασικά δεν χρειάζεται να αναζητήσει τίποτε. Το σκάνδαλο της ΓΕΝΟΠ-travel είναι τέτοιο που δεν κρύβεται με τίποτε. Και τους ισχυρισμούς περί απαλλαγής του από τον εισαγγελέα, καλύτερα να μας τα πει ο εισαγγελέας θα έλεγα, γιατί το πόρισμα Ρακιντζή άλλα λέει –κάτι φρικώδη έως και ανατριχιαστικά μπορώ να πω…