Για «Ευρώπη, χριστιανικό φρούριο» μιλά ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε άρθρο του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικρίνοντας το «γελοία μικρό μερίδιο» προσφύγων που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία έχει δεχθεί στο έδαφός της πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, δημιουργώντας «μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στο χάος και τη Ευρώπη», αναφέρει ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζοντας ότι η οικονομική συμβολή της ΕΕ στην προσπάθεια της Τουρκίας είναι μικρή.

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα «βολικό αντανακλαστικό» να φορτώνεις το πρόβλημα των προσφύγων στην πλάτη της Τουρκίας και να χτίζεις μία «Ευρώπη χριστιανικό φρούριο» γράφει.

Αυτή η προσέγγιση αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες και η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η προσέγγιση έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Και προσθέτει ότι είναι καιρός οι χώρες της Ευρώπης να δράσουν από κοινού για το πρόβλημα της μετανάστευσης, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία και συντονισμό με «τους ευρωπαίους εταίρους της».