«Το σοκ πρέπει να παρακινήσει δράση», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ, αναφερόμενος στις συγκλονιστικές εικόνες των παιδιών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη και πνίγονται ή πεθαίνουν από ασφυξία.

Αφού σημείωσε ότι ο θάνατος του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, όπως και ο θάνατος ενός κοριτσιού ενός έτους που πέθανε από ασφυξία μέσα σε ένα φορτηγό ψυγείο στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα, «ραγίζουν καρδιές», ο Λέικ προειδοποίησε ότι «καθώς η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη βαθαίνει, αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες συγκλονιστικές εικόνες που θα δουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, στις τηλεοπτικές τους οθόνες και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων».

Ζήτησε, λοιπόν, να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης και να δοθεί εκ νέου η έμφαση στα παιδιά.

Ο Λέικ υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να προσφερθούν οι βασικές υπηρεσίες στους μικρούς πρόσφυγες και μετανάστες, να σταλούν ειδικοί στην παιδική πρόνοια προκειμένου να προσφέρουν την υποστήριξή τους στα παιδιά αυτά, αλλά και να ενταθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προκειμένου να προληφθούν νέες τραγωδίες.

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να προτάσσεται το συμφέρον των παιδιών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτά».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή, το ένα τέταρτο των προσφύγων και των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική που έχουν φθάσει στην Ευρώπη είναι παιδιά. Εξήγησε επίσης πως 106.000 αιτήσεις υποβολής ασύλου που υποβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες ως τον Ιούνιο αφορούν παιδιά.