Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση και εγκατάσταση στο νησί προσφύγων και μεταναστών, ζητά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο κ. Γαληνός εξηγεί πως τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από τη Λέσβο πάνω από 85.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που ξεπερνάει το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού αστέγων που δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών.

«Η παραμονή 10.000 προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» προειδοποιεί ο δήμαρχος του νησιού.

Ο κ. Γαληνός εκτιμά ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη Λέσβο θα διογκωθούν τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες, γεγονός που καθιστά αναγκαία τόσο την προστασία του τοπικού πληθυσμού όσο και των μεταναστών, προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά την εγκατάσταση στο νησί Κοινοτικού Επιτρόπου, ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων σε συνεργασία με την ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία νέου καταυλισμού ώστε να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.

«Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας διότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, το φαινόμενο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις» καταλήγει η επιστολή του κ. Γαληνού.