Μήνυση κατ' αγνώστων κατέθεσε ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καθώς απατεώνες που ισχυρίζονταν ότι ενεργούν για λογαριασμό του ή ότι είναι ο... ίδιος, τηλεφωνούσαν σε αφρικανούς ηγέτες και τους ζητούσαν να στείλουν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε από το εβδομαδιαίο περιοδικό Jeune Afrique. Πολλοί αφρικανοί πρόεδροι δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τους απατεώνες που, μιμούμενοι τη φωνή του Λε Ντριάν, υποστήριζαν ότι γάλλοι μυστικοί πράκτορες είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στο Σάχελ αλλά το Παρίσι έκρυβε το γεγονός αυτό.

Ο «υπουργός» ζητούσε κατόπιν από τους ηγέτες να πληρώσουν τα λύτρα -μερικά εκατομμύρια ευρώ- γιατί η πάγια θέση της Γαλλίας είναι να μην καταβάλει χρήματα σε απαγωγείς. Τους έδινε μάλιστα αριθμούς λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι χώρες τους θα αποζημιωθούν μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Κανείς από τους αφρικανούς προέδρους δεν πίστεψε αυτήν την ιστορία, καθώς όλοι τους έσπευσαν να τηλεφωνήσουν απευθείας στο γραφείο του Λε Ντριάν.

Αυτού του είδους η απάτη είναι γνωστή στις γαλλικές αρχές. Η αστυνομία υποψιάζεται ισραηλινούς ή γαλλοϊσραηλινούς απατεώνες, εγκατεστημένους στο Ισραήλ, που τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να εξαπατήσουν μεγαλοεπιχειρηματίες και να αποσπάσουν σημαντικά ποσά.

Οι δράστες ζητούν πάντα να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν τις υπηρεσίες πληροφοριών ή ότι οι «όμηροι» είναι πράκτορες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από