Ο εχθρός ήταν εντός και από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε μόνος του, επιλέγοντας τη μνημονιακή πορεία, θα καταστεί και ο νούμερο ένα στόχος κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Αυτό είναι το σκεπτικό με το οποίο θα πορευτεί η Λαϊκή Ενότητα όλο το επόμενο διάστημα, θέλοντας ουσιαστικά να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας το σταθερό αντιμνημονιακό κομμάτι των ψηφοφόρων.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν κρύβει τις προθέσεις του. Εκείνοι που πρόδωσαν τις προσδοκίες όλων είναι όσοι αποφάσισαν μονομερώς και χωρίς να υπάρχει δεσμευτική κομματική απόφαση να προχωρήσουν στη συμφωνία. Κύριος εκφραστής αυτής της πολιτικής στροφής είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό επιτελείο του, παρά το γεγονός πως οι ίδιοι μέχρι την τελευταία στιγμή, δήλωναν πως δεν στηρίζουν τα Μνημόνια αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Οι εκφράσεις που διατυπώνονται από τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και τον ίδιο τον Λαφαζάνη είναι ιδιαίτερα σκληρές. Αποκαλούν τους πρώην συντρόφους τους «γιαλαντζί αντιμνημονιακούς», τους κατηγορούν ότι οδηγούν τη χώρα σε εκλογές – εξπρές προκειμένου να μην προλάβουν οι ψηφοφόροι να καταλάβουν πόσο βαρύ είναι το πακέτο των μέτρων που έχουν να πληρώσουν, ακόμη και πως η ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επήλθε με την πλήρη στήριξη του κονκλαβίου των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Μία ακόμη κατηγορία που εξαπολύουν εναντίον τους είναι πως πρόδωσαν το «Οχι» στο δημοψήφισμα.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη να εξαντλήσει το τριήμερο των διερευνητικών εντολών, συναντώντας τόσο τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και κοινωνικούς φορείς και ομοσπονδίες. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η στάση του είναι απολύτως θεμιτή, καθώς η διερευνητική εντολή είναι μια κορυφαία θεσμική στιγμή που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα. Για τον ίδιο λόγο ζητάει να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρότι έχει καταστεί σαφές πως από την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, πόσω μάλλον εθνικής ενότητας.

Μπορεί η γραμμή εναντίον της Κουμουνδούρου να είναι ιδιαίτερα σκληρή, όμως σε ό,τι έχει να κάνει με το ΚΚΕ η Λαϊκή Ενότητα επιλέγει την τακτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Με συνέντευξη του στον Real fm, ο γραμματέας της νεοσύστατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στάθης Λεουτσάκος υποστήριξε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε το ΚΚΕ να είναι μέσα στη νέα πρωτοβουλία, ακόμη και με εκλογική συνεργασία. Με δεδομένη όμως την άρνηση του Περισσού να συμπλεύσει μαζί τους, ο Λεουτσάκος συμπλήρωσε ότι «το ΚΚΕ σήμερα βρίσκεται σε μια παρέκκλιση από πολιτικής και ιδεολογικής πλευράς, δεν ανταποκρίνεται σε ιστορικούς ρόλους που έχει να παίξει».