Με ορατό τον κίνδυνο να γίνουν και νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ένδεκα τομείς επικουρικής ασφάλισης ενσωματώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου 2015 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Σχετική απόφαση υπέγραψε χτες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης.
Τα Ταμεία αυτά θα λειτουργούν «με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση»,  τονίζεται ρητά στη συγκεκριμένη απόφαση, και θα διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας όπως κάθε φορά ισχύουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τον Οκτώβριο θα πληρώσουν και οι ασφαλισμένοι αυτών των Ταμείων.
Η απόφαση Χαϊκάλη αφορά όλα τα επικουρικά ταμεία αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας καθώς και τους τομείς του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Τα Ταμεία που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ είναι τα εξής:
1) Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΕΑΥΠΣ) αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2) Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
3) Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
4) Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
5) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
6) Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
7) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
8) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
9) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
10) Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ.
11) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ειδικά για το προσωπικό του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε υπηρεσίες του ΤΕΑΠΑΣΑ και εξυπηρετεί τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπεται η διάθεσή του στο ΕΤΕΑ με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών.
Τονίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση με τροπολογία που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας αλλά δεν είχε καμία τύχη ανέστελλε τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Η αναστολή της στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα επέφερε αναστολή των μειώσεων έως 15% στις επικουρικές συντάξεις και έως 40% στα εφάπαξ, επιβαρύνοντας τουλάχιστον περίπου 400 εκατ. ευρώ τον φετινό κοινωνικό προϋπολογισμό (περίπου 1%). Το μέτρο αυτό θα αφορούσε τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και 28.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που αιτήθηκαν εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 κι έπειτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος, 352 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ ενώ σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 έως 1.000 ευρώ. Στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο Επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι. Στον αντίποδα, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που καλύπτεται από το ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό του ΙΚΑ) παίρνει κατά μέσο όρο 164 ευρώ επικουρική.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ. Σημειώνεται, τέλος, ότι μειωμένες κατά 6% θα είναι όλες οι επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου ανεξάρτητα από τον αριθμό συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος. Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΕΑ ορίζει πως η εισφορά 6% υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης που θεσπίστηκε για τις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται στο σύνολο των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης ανεξάρτητα από τον αριθμό συντάξεων. Να σημειωθεί ότι για την κύρια σύνταξη η εισφορά 4%, που από την 1η Ιουλίου έγινε 6%, επιβάλλεται μόνο σε μία κύρια σύνταξη στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχους δικαιούται περισσότερες.


Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Τονίζεται ότι για τα επικουρικά ταμεία το νέο Μνημόνιο, εκτός από την υπαγωγή όλων στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, προβλέπει  εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμα μέτρα) και χρηματοδότηση αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι για τα ελλειμματικά Ταμεία, αν δεν βρεθούν άλλα ισοδύναμα για κάλυψη των ελλειμμάτων στα οποία να συμφωνούν και οι πιστωτές, θα γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις που καταβάλλουν και στα εφάπαξ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από