Τα κόμματα γύρισαν εκ νέου την πλάτη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και δεν παρέστησαν στην Ολομέλεια που συγκάλεσε την Τρίτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η κ. Κωνσταντοπούλου προήδρευσε της ολομέλειας το βράδυ της Τρίτης, στην οποία όμως συμμετείχαν μόλις 16 βουλευτές – όλοι από τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο, θεωρεί ότι εκπροσωπούνταν δυο κόμματα, καθώς τον ΣΥΡΙΖΑ – κατά την κρίση της – τον εκπροσωπεί η ίδια.

Την Τετάρτη, μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής προγραμματίζει την εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής όπου θα προσκληθεί ξανά ο κ. Στουρναράς. Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η πρόκληση θα κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, όχι ως πρόσκληση βίαιης προσαρμογής αλλά ως κοινοποίηση στην εισαγγελική Αρχή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προγραμματίζει συνεδρίαση και της Ολομέλειας με αντικείμενο το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είναι εμβρόντητοι από το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιεί ένα τόσο σοβαρό θέμα για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, ενώ και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι δεν είναι δυνατό να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία νομιμοποιώντας επί της ουσίας τις κινήσεις της Προέδρου της Βουλής, που όπως οι ίδιοι λένε ευτελίζουν τον θεσμό του κοινοβουλίου.

Το μεσημέρι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε σύμπνοια με τη Ραχήλ Μακρή εξαπέλυσε βολές κατά πάντων και ειδικότερα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού αλλά και του κ. Στουρνάρα, του οποίου όπως τη βίαιη προσαγωγή ζήτησαν από κοινού.

Επίθεση σε Παυλόπουλο

Νωρίτερα, νέες βολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου παριστανται μόνο οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε για «δυστροπούντα» Πρόεδρο για το θέμα των πρακτικών της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για «τερτίπια».

Εστρεψε τα πυρά της και κατά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ανήκει, όπως υπενθύμισε, η οποία δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμα διαλυθυεί η Βουλή.

Μάλιστα κατηγόρησε και την εφημερίδα «Αυγή» για δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμμετοχή του κόμματος στις συνεδριάσεις. Η ίδια κατήγγειλε το δημοσίευμα και χαρακτήρισε ανύπαρκτη την ανακοίνωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Πρόκειται για ανυπόστατο και πλαστό έγγραφο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την κλήση του κ. Στουρνάρα να καταθέσει στην Επιτροπή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε συνομιλία της με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος της είπε «μην τον ζορίζεις».

«Εγώ του απάντησα ότι κάνω ότι αυτό δεν το άκουσα», είπε η πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι ανέφερε το περιστατικό στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος.

Η κ. Κωνσταντοπούλου διάβασε, κάνοντας και σχόλια, τη σημερινή επιστολή του κ. Στουρνάρα με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραστεί στη συνεδρίαση.

Η πρόεδρος της Βουλής διάβασε δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στο σπίτι του στη Σύρο.

Κατά τα άλλα, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η Επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, μπορεί να ζητήσει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα.

Το «όχι» Στουρνάρα

Νέο «όχι» του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην κλήση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για εξέτασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με επιστολή του προς την κ. Κωνσταντοπούλου ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει ότι δεν θα παραστεί, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματός τους, καθώς «η σχετική πρόσκληση εστάλη μόλις μία εργάσιμη ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, και δεν είναι συνακολούθως δυνατή η ακύρωση ή ο επαναπροσδιορισμός μιας σειράς από προγραμματισμένες συναντήσεις».

Δηλώνει, πάντως, στη διάθεση της Βουλής μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης και μετά από συνεννόηση του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής και του Γραφείου του, για καλύτερο συντονισμό προκειμένου να βρεθούν αμοιβαίως πρόσφορες ημερομηνίες.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Προς:

κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση που αποστείλατε με τηλεομοιοτυπία (fax) στο γραφείο μου την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015 για να παραστώ στις 25 Αυγούστου 2015 στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Το επιβαρυμένο πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει δυστυχώς να παρευρεθώ, δεδομένου ότι η σχετική πρόσκληση εστάλη μόλις μία εργάσιμη ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, και δεν είναι συνακολούθως δυνατή η ακύρωση ή ο επαναπροσδιορισμός μιας σειράς από προγραμματισμένες συναντήσεις.

Εξάλλου, με προηγούμενες επιστολές μου (19 και 25 Ιουνίου 2015), τις οποίες σας επισυνάπτω, σας είχα γνωστοποιήσει ικανό αριθμό ημερομηνιών – τουλάχιστον επτά – μέσα στον Ιούλιο, κατά τις οποίες ήμουν διαθέσιμος να προσέλθω σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, αλλά δεν έλαβα σχετική πρόσκληση.

Επιπλέον, είναι κοινώς γνωστό και προκύπτει και από τις έως τώρα συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης και την κατ’ ουσία δρομολόγηση της προεκλογικής περιόδου, ότι στις συνεδριάσεις αυτές δεν μετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, ώστε να έχει νόημα η δική μου παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Είναι αυτονόητο ότι είμαι στη διάθεση της Βουλής μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και τον σχηματισμό Κυβέρνησης και βεβαίως μετά από συνεννόηση του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής και του Γραφείου μου, για καλύτερο συντονισμό προκειμένου να βρεθούν αμοιβαίως πρόσφορες ημερομηνίες.

Με εκτίμηση, Γιάννης Στουρνάρας».