Δυνάμεις έχουν αρχίσει να μετρούν τα κόμματα, με τις αντιπαραθέσεις να κυριαρχούν ήδη στο πλαίσιο της έναρξης ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, μία παρελκυστική τακτική επιδιώκουν να ακολουθήσουν μέσω των διερευνητικών εντολών η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκρότησε η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπό το όνομα Λαϊκή Εντολή με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο πρώτος που έλαβε τη διερευνητική εντολή το πρωί της Παρασκευής μετά το προχθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και την πρόθεση για παραίτηση της κυβέρνησης, ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο ίδιος μετά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, έσπευσε να συναντήσει την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ο Πρόεδρος δεν σχολιάζει καινοφανείς απόψεις»

Παρά τις ενστάσεις, που στο παρελθόν είχε εκφράσει έναντι της Προέδρου ο κ. Μεϊμαράκης, έδειξαν να συναινούν σε θεσμικές δυσλειτουργίες ως προς τη διαδικασία παραίτησης της κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος το ό,τι έπρεπε να είχε πρωτίστως ενημερωθεί η Πρόεδρος της Βουλής – όπως και η ίδια ανέφερε – για τις διερευνητικές εντολές.

Οι αναφορές αυτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία με δύο διαρροές κύκλων της, τόνιζε πως εφαρμόζονται «στο ακέραιο οι διατάξεις του Συντάγματος» και ότι ο Πρόεδρος «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία τους, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυτός που θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για τις αλλαγές των συσχετισμών της Βουλής από την Πρόεδρο της Βουλής.

Εκτός από το ιδιότυπο αυτό μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει τη «Λαϊκή Εντολή», τη νέα ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τις ανακοινώσεις μεταξύ τους να διαδέχονται η μία την άλλη.

«Θα σαρώσει τα μνημόνια»

Ο τελευταίος, στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος «θα σαρώσει τα μνημόνια».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αποχώρησαν και επισήμως την Παρασκευή από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Από τις πρώτες επαφές που είχε την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν εισέπραξε θετικά μηνύματα για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Το Σάββατο θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει επαφή και με τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν διέκρινε τη δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή, ενώ κλειστές πόρτες αναμένεται να βρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ, ενώ είναι δύσκολο να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ. Στο κενό δείχνει να πέφτει και η πρόθεσή του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Οι προθέσεις της Ζωής

Πρακτικά, στη συνέχεια τη διερευνητική εντολή θα λάβει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στοχεύοντας να εξαντλήσει και αυτός το Συνταγματικό περιθώριο.

Ωστόσο, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεση της Βουλής, καθώς δεν υπάρχει αντιμνημονιακή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνάντηση το Σάββατο του κ. Λαφαζάνη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, για το κατά πόσο θα αποκαλύψει τις προθέσεις της.

Ολες αυτές οι διεργασίες θέτουν εν αμφιβόλω τον στόχο του Αλέξη Τσίπρα να στηθούν κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς «παίζει» οριακά με τις συνταγματικά οριζόμενες ημερομηνίες και με δεδομένο ότι οι αντίπαλοί του θέλουν να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Χρησιμοποιώντας την φράση «Θα τα καταφέρουμε», η οποία θα είναι και το κεντρικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη πρόσθεσε πως το ορόσημο της 20ηςΣεπτεμβρίου για τις κάλπες είναι εφικτό.