Η επίσπευση των εκλογών ήταν μια κίνηση που δύσκολα ο Πρωθυπουργός μπορούσε να αποφύγει υπό τις παρούσες συνθήκες, από τη στιγμή μάλιστα που έπρεπε να αποκτήσει το πλεονέκτημα στην πολιτική σκακιέρα.

Η ενέργεια αυτή όμως προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο, με το ρήγμα να διευρύνεται και πέρα από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία θα κατέβει με το δικό της πλέον ψηφοδέλτιο, αγγίζοντας για τα καλά και το στρατόπεδο της προεδρικής πλειοψηφίας. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία πριν από την ολοκλήρωση των προσυνεδριακών διαδικασιών τροφοδοτεί νέο κύκλο εσωστρέφειας, με την ομάδα των 53+ να εκφράζει πλέον ανοιχτά τον προβληματισμό της σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει μπροστά στις κάλπες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της συζήτησης στην προσέγγιση των στελεχών των 53+.

Ορισμένοι από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό να κρατήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στους βουλευτές που δήλωσαν «παρών» στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο –που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα –αποκλείοντάς τους από τα ψηφοδέλτια. Ομως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τελικά τη συμμετοχή τους, κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Από τη μεριά τους, στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη και τάσσονται στο πλευρό των 53+, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Αθανασίου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ζήτησαν να προηγηθεί το Συνέδριο του κόμματος, να μην υπάρξει ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και να καταρτιστεί σχέδιο απεμπλοκής από την πολιτική των Μνημονίων.

Σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις στην προεδρική πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για σήμερα, στις 14.00, και της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη Πέμπτη.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα στελέχη της ομάδας των 53+ δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένα με τις εξελίξεις, επιφυλασσόμενα να τοποθετηθούν σχετικά με το εάν θα συμμετέχουν τελικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη η βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου που βρίσκεται κοντά στους 53+, με συνέντευξή της Στο Κόκκινο, ανακοίνωσε πως δεν θα βρεθεί στα ψηφοδέλτια του Σεπτεμβρίου. Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, καθώς στο παρελθόν είχε δηλώσει πως δεν θα γίνει ο «γραμματέας της διάσπασης και της μνημονιακής μετάλλαξης».

Η επισημοποίηση ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ήρθε αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα. Με ανακοίνωσή της, η Αριστερή Πλατφόρμα έβαλε τη σφραγίδα της στην οριστική ρήξη με την Κουμουνδούρου, αναφέροντας πως «θα συμβάλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλει την ακύρωση όλων των Μνημονίων». Παράλληλα, επιτέθηκαν με σφοδρότητα προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ότι με το διάγγελμά του εμφάνισε «ένα άλλο μνημονιακό πρόσωπο».

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Η απόφαση για την ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου φορέα ελήφθη έπειτα από σύσκεψη των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Στάθη Λεουτσάκου και Δέσποινας Χαραλαμπίδου στο γραφείο της τελευταίας στη Βουλή. Τον χορό των αποχωρήσεων άνοιξε λίγο νωρίτερα το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας και μέλος της μειοψηφίας Αλέκος Καλύβης. Το συγκεκριμένο στέλεχος είχε διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή της Αριστερής Πλατφόρμας, καταβάλλοντας προσπάθειες να αποφευχθεί η διάσπαση.

Μέχρι αργά το βράδυ τα στελέχη της Πλατφόρμας δεν είχαν αποφασίσει αν θα συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.