Λίγο πριν από τις τέσσερις τα ξημερώματα της Παρασκευής άρχισε επί της ουσίας η διαδικασία συζήτησης της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά από μιάμιση και πλέον ώρα καθυστερήσεων, αντεγκλήσεων και σκόπιμων καθυστερήσεων από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής, η Ολομέλεια αποφάσισε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 7 το πρωί. Το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 3.43 τα ξημερώματα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

09.24Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακολουθεί η ψηφοφορία

09.23Τσίπρας: Μιλήσατε κε Μεϊμαράκη για αναλώσιμους υπουργούς – Στη Δημοκρατία είμαστε όλοι αναλώσιμοι – Και είμαστε στην κρίση του λαού

09.20Μεϊμαράκης: Δεν μπορώ να αποτρέψω εκλογές, δεν μπορώ να τις επιβάλλω – Βρείτε λύση κ. Πρωθυπουργέ

09.12Ο Βαρουφάκης στο βήμα της Βουλής για ένα λεπτό.

Βαρουφάκης: Υπάρχει θεσμικό ζήτημα όσον αφορά την στήριξη στον πρωθυπουργό που δίνω και στην αδυναμία να ψηφίσω μία συμφωνία

09.05Τσίπρας: Κ. Μεϊμαράκη με προτρέψατε να πάω σε εκλογές – Μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής διότι ενίοτε γίνονται αποδεκτά

08.34Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Προηγήθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα απο την πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς πρηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

08.20:Από την ημέρα που ξεκίνησε η Βουλή μόνο κατεπείγοντα ψηφίζουμε δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Βουλή δεν είναι αντάξια της σοβαρής συζήτησης που θα έπρεπε να είχε.

08.00:Σκληρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως την πληγώνει και την στενοχωρεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ένας ακόμη Πρωθυπουργός μνημονίων.

Δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον Πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ότι δεν πρέπει να το κάνω, όταν είπε ότι είναι σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω και να μην ψηφίζω μνημόνια.

Και συνέχισε: «Δεν εκτίμησε ότι στο πρόσωπό του δεν στήριξα μόνο έναν αγαπημένο σύντροφο, αλλά και το πολιτικό κεφάλαιο του πρώτου αριστερού Πρωθυπουργού που γέμισε με ελπίδα τον ελληνικό λαό».

Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να πεταχτούν στα σκυλιά οι σύντροφοι που διαφώνησαν μαζί του, συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

07.40:Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι βουλευτές που ψηφίστηκαν για να σκίσουν τα μνημόνια τα υπογράφουν, βουλευτές που ψηφίστηκαν για να αντιπολιτευτούν, πολιτεύονται.

07.20:«Αλλη λύση που να φέρνει ευημερία στον ελληνικό λαό δεν υπήρχε», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υπερασπιζόμενος το τρίτο μνημόνιο.

06.50:Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της, καλημερίζοντας τους βουλευτές (καθώς πλησίαζε 07:00 το πρωί) και σημείωσε: «Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο».

06.00:Ο ειδικός αγορητής Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι Το Ποτάμι ψηφίζει το νομοσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας που ισοδυναμεί με ναι στην Ευρώπη και παραμονή της χώρας στο ευρώ κι όχι στην χρεοκοπία και την δραχμή.

05.30:«Λυπάμαι και ντρέπομαι» για τον κ. Μάρδα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, χρησιμοποιώντας ακραίες εκφράσεις για να κρίνει τη βελτίωση των τροπολογιών που πριν από λίγο είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Λαφαζάνης παρομοίασε τον κ. Μάρδα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα «πραξικοπηματικά τρικ που έκανε προκειμένου να καταστήσει συνταγματική μια τροπολογίας, αλλάζοντας απλώς τον τίτλο της».

Επίσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αντιμνημονιακές εκστρατείες για να φέρει τώρα νέο μνημόνιο. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία» τόνισε, αναφέροντας πως «ό,τι και να ψηφίσει ο λαός στο τέλος βγαίνει μνημόνιο».

05.00: Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση που έφερε το «μνημόνιο του αίσχους», προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί την προδοσία των λαϊκών συμφερόντων, ενώ βαθαίνει τη φτώχια του λαού.

04.30:Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από την κυβέρνηση νακαταστήσει «κτήμα της» το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ενώ παρατήρησε πως «η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει τον λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης».

03.50: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνει, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το νομοσχέδιο περιέχει επτά αλλαγές σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί.

Μιλώντας για το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση, δέχεται κριτική από τον Κωστή Χατζηδάκη. Προκαλείται ένταση όταν ο κ. Τσακαλώτος του λέει να διαβάσει καλύτερα την πρόταση των θεσμών, κάτι που δεν έκανε επειδή «οι δικοί τους άνθρωποι δεν πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και δεν τους ενδιαφέρει το κόστος του εισιτηρίου».

Ακολουθεί αντιπαράθεση με τους βουλευτές της ΝΔ και έντονος διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον αρχηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Μη μας προκαλείτε κύριε υπουργέ, γιατί θα σας απαντήσουμε κατάλληλα. Ακούς αυτό που σου λέω;», λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, προς τον κ.Τσακαλώτο, που αντιδρά σε ανάλογο ύφος. Η ενταση κοπάζει.

03.38: Το παιχνίδι των καθυστερήσεων με συνεχείς παρατηρήσεις και σχόλια συνεχίζεται από την κ.Κωνσταντοπούλου. Θέτει, ωστόσο, σε ψηφοφορία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας να αναφέρεται στην πρόταση «του κ.Φίλη». Η πλειοψηφία αποφασίζει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί.

03.36: Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος ζητά να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση που κατέθεσε εκείνος, νωρίτερα. «Αυτή είναι η πρότασή σας, όχι του ΣΥΡΙΖΑ» του αντιτείνει.

03.35: Η ΠτΒ καταθέτει νέα πρόταση, ώστε η συζήτηση να πάει τουλάχιστον έως τις 10.30 το πρωί.

03.32: Η ΠτΒ επιμένει στη θέση της, για εξάντληση του δεκαώρου, την οποία θέτει σε ψηφοφορία. Η πρόταση απορρίπτεται. «Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να μη μιλήσουν βουλευτές», σχολιάζει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Ακολουθεί διάλογος με τον Π. Λαφαζάνη που σχολιάζει ότι αυτό συμβαίνει «για πρώτη φορά».

03.30: Ο Χ. Θεοχάρης (Το Ποτάμι) απευθυνόμενος προς την ΠτΒ σημειώνει ότι η πρότασή της είναι εκτός των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής.

03.27: Βουλευτές εν χορώ ζητούν να γίνει ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων (Κωνσταντοπούλου και Φίλη). Η ΠτΒ εγείρει νέες αντιρρήσεις. «Αν καταψηφιστεί η πρόταση να εξαντληθεί το δεκάωρο, τότε θα εξετάσουμε τί ώρα θα τελειώσουμε».

03.25: Ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) προτείνει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

03.20: Η ΠτΒ προτείνει να εξαντληθεί ο προβλεπόμενος χρόνος συνεδρίασης για τη συγκεκριμένη διαδικασία, δηλαδή να γίνει συζήτηση διάρκειας δέκα ωρών! «Υπάρχει άπλετος χρόνος αν ξεκινήσουμε στις 3.30, ακόμη και με το χρονικό περιθώριο που έθεσε ο υπουργός (σ.σ. εννοεί την έναρξη του Eurogroup που έθεσε ο κ.Τσακαλώτος, και είναι προγραμματισμένο για τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής) να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο». Προτείνει να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία.

03.17: Η ΠτΒ συνεχίζει την ενημέρωση επί της διαδικασίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής, διαβάζοντας τις σχετικές διατάξεις. Προκαλεί τις αντιδράσεις βουλευτών…

03.13:Ψηφοφορία για το αν θα εισαχθούν στη συζήτηση οι τροπολογίες που είχε απορρίψει η Διάσκεψη των Προέδρων: Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφασίζει να εισαχθούν οι απορριφθείσες στη Διάσκεψη τροπολογίες. Η πλειοψηφία αποφασίζει η συζήτηση να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

03.00: Την απόσυρση των διατάξεων για το ασφαλιστικό, επικαλούμενος λόγους συνταγματικότητας, ζητά ο Δημήτρης Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

02.55 Συνεχείς παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους βουλευτές.

02.45: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος(ΠΑΣΟΚ) ζητά από τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι μας «καταγγέλλατε για πραξικοπηματικές διαδικασίες όταν φέρναμε τα αντίστοιχα νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο κ.Βενιζέλος ζήτησε επίσης να συζητηθεί η τροπολογία προσθήκη που είχε νωρίτερα καταθέσει και αφορά στην οριοθέτηση της εξουσιοδότησης προς τον κ.Τσακαλώτο, με δεδομένο ότι στη συμφωνία μετέχει ο ESM και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται με την εξουσιοδότηση που είχε δοθεί στον υπουργό Οικονομικών με ΠΝΠ. Ο κ.Βενιζέλος έθεσε και το ζήτημα της κατάθεσης μελέτης για το ασφαλιστικό.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε έντονη αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν της ζήτησε να πάει τον χρόνο (ομιλίας του) από την αρχή. «Στις 5 Μαΐου του 2010; Πριν από τα μνημόνια;» τον ρώτησε η Πρόεδρος της Βουλής.

«Μην κάνετε εξυπνακίστικες παρατηρήσεις σε εμένα. Σταματήστε. Ταλαιπωρείτε τους θεσμούς επί ημέρες», της απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Ταλαιπωρείται ο λαός με ευθύνη σας εδώ και χρόνια», του ανταπάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

02.40: Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) συμφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο και ζητεί απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων και τη συνταγματικότητά της.

02.32: Ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τις θέσεις των κομμάτων, πως το νομοσχέδιο θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία και ζητεί να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

02.29: Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος θέτει ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων.

02.22: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και για «μεθοδεύσεις» της Προέδρου της Βουλής.

02.20: Ενταση ανάμεσα σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ενώ το λόγο έχει ο Χρ. Παππάς της Χρυσής Αυγής. Οι χρυσαυγίτες φωνάζουν «σκάσε» και «βούλωστο».

02.15: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς συζητείται με αυτήν τη διαδικασία,