Ο πολιτικός μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει εδώ και καιρό για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τώρα αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Η δειλή έξοδος της Ιταλίας από την ύφεση ρεκόρ δεν έχει μειώσει την απογοήτευση που νιώθουν πολλοί κάτοικοι της χώρας οι οποίοι βλέπουν την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 44,2%. Η δημοτικότητα του Ρέντσι βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο 40χρονος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μειώσεις της φορολογίας ύψους 35 δισ. ευρώ σε τριετή ορίζοντα – από το 2016 έως το 2018 – προκειμένου να κερδίσει μέρος από το χαμένο πολιτικό έδαφος. Μόνο για το 2017 το εκτιμώμενο κόστος των φοροαπαλλαγών ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ και αυτό μπορεί να υποχρεώσει την Ιταλία να ζητήσει από την Κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δείχνουν τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την πραγματοποίηση αυτών των υποσχέσεων. Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει ότι η οικονομία θα παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη 0,7%, την ώρα που η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,1%.

«Η χρηματοδότηση των μειώσεων στη φορολογία είναι λίγο αμφίβολη επειδή ο Ρέντσι θα βασιστεί σε περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας» εκτιμά ο Μαρκ Οσβαλντ, αναλυτής της ADM Investor Services.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2014, έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει το δημόσιο χρέος ρεκόρ της Ιταλίας που ανέρχεται σε 2,2 τρισ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, ύστερα από αυτό της Ελλάδας. Προς το παρόν, η Ιταλία του Ρέντσι βρίσκεται υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει συμβάλει στο να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Ομως οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δεν αντικατοπτρίζονται στο εκλογικό σώμα της Ιταλίας καθώς η δημοτικότητα του Ρέντσι έχει υποχωρήσει στο 36% από 70% που ήταν πριν από έναν χρόνο.

© Bloomberg News